„A légzőszervi betegségek őszi szezonjáig nyugodtak lehetünk, de amint a nyirkos, párás idő október-november környékén beköszönt, a koronavírus újra megbetegítheti azokat az embereket, akik addig nem oltatják be magukat. Tehát ezért érdemes folytatni a vakcinázást és azoknak is beoltatni magukat, akik eddig nem tették, mert a nyár után lehet, hogy ismét megnövekszik a koronavírusos megbetegedések száma” – idézi a virológus szavait a Ripost.

Rusvai Miklós elmondta, miért lenne fontos elérni a 6 millió beoltottat

Rusvai Miklós elmondta, miért lenne fontos elérni a 6 millió beoltottat (Fotó: Origo)

Gondot okozhat egy új mutáns

„Az, hogy újabb mutáns kialakul-e a valahol a világban, azt nem tudhatjuk, mint ahogyan azt sem, hogy majd hazánkba is megérkezik-e, de ha így is lenne, ötmilliós átoltottságnál már kisebb az esély egy olyan mértékű járványra, mint amit az elmúlt időszakban tapasztaltunk„ – véli Rusvai Miklós. „Amennyiben nem sikerül 5 millió fölé tornászni a beoltottak számát, nagy baj nem lehet belőle, de egy kisebb hullám még kialakulhat. Ha pedig egy új mutáns jelenik meg, az komolyabb gondot is okozhat. Jó lenne ezért elérni a 6 milliós beoltottsági határt, amelyet egyébként a hatóságok is reális számnak vélnek, mert ha ez meglenne, akkor jó esély van rá, hogy elkerüljünk egy újabb hullámot” – mondja a professzor.

Senki ne halogassa az oltást

A jelenlegi koronavírus-változatok már nem tudnak betegséget okozni az oltottakban.

„A beoltottak biztonságban vannak. A vakcinák védenek az eddigi mutációk ellen. A fertőzések számának csökkenése azonban még nem jelenti azt, hogy a koronavírus ne lenne veszélyes azokra, akik nincsenek beoltva” – figyelmeztet a szakember, éppen ezért mindenkit arra buzdít, hogy ne halogassa az oltást és válasszon a rendelkezésre álló vakcinákból. Rusvai Miklós kitért azokra is, akik már be vannak oltva, de rizikócsoportba tartoznak, krónikus betegséggel sújtottak, vagy idősek. Őket továbbra is óvatosságra inti.

„Az ő esetükben a biztonság kedvéért lehet, hogy még szükség lesz zárt terekben a maszkok használatára, a távolságtartásra, bizonyos korlátozások betartására.”