Trambulinoznál egy jót? Figyelj a veszélyekre

A legtöbb szülő megfeledkezik arról trambulinvásárláskor, hogy bár igen könnyű hozzájutni az „ugródeszkához”, az valójában nem gyerekjáték, vagy egyszerű sporteszköz, hanem eredetileg artistáknak, cirkuszi mutatványosoknak kifejlesztett eszköz. Különösen a 6 év alatti kisgyerekek veszélyeztetettek, mivel az ő idegrendszerük (egyensúlyérzékük) és vázizomrendszerük még fejletlenebb, így a trambulinban ők tudnak a leggyorsabban és legsúlyosabban megsérülni – olvasható a Bethesda Gyermekkórház közösségi oldalán. Tapasztalataikat összegezve leírták, hogy az utóbbi hónapban szinte minden nap láttak el trambulinos sérültet a Gyermeksebészeti Ambulanciájukon, az akut ügyeletekben átlagosan egy gyermeket operáltak trambulinozás közben bekövetkezett súlyos végtagsérülés (pl. nagy elmozdulással járó csukló-, alkar-, könyök-, lábszártörés) miatt. „Ezekkel a sérülésekkel az elmúlt időben szinte gyakrabban találkozunk, mint a kerékpárbalesetek okozta sérülésekkel, pedig biciklije azért egyelőre még jóval több gyermeknek van, mint trambulinja…”- hívta fel a figyelmet a Beteshda Gyermekkórház, és egyúttal közzétette dr. Bóta Balázs gyermeksebész ide vonatkozó tanácsait is.

Az önfeledt ugrálásból hamar baj lehet, ha nem vigyázunk Fotó: Northfoto

Így előzhetők meg jó eséllyel a trambulin balesetek

– 6 év alatti gyermeket lehetőleg tartsuk távol a trambulintól. Ne engedjük se rá, se alá, mert ott is megsérülhet, ha valaki benne ugrál.

– Nagyobb gyermek is mindig csak – lehetőség szerint szülői – felügyelet mellett trambulinozzon.

– Egyszerre mindig csak egy gyermek tartózkodjon a trambulinban! (Több gyermek együtt ugrálása esetén a balesetek kockázata megsokszorozódik.)

– Mindig csak védőhálós, védőszivacsos, megfelelően karbantartott trambulint használjunk!