Nem csak az újpesti általános iskola tanárai, munkatársai, tanulói és szüleik állnak döbbenten a kedden történt tragédia előtt, de egy egész ország: rosszul lett egy kisfiú, akihez egy újpesti benzinkúton hívták ki a mentőket. A három perc után érkező szakemberek hősiesen, hosszú időn keresztül igyekeztek megmenteni a fiú életét, de sajnos nem jártak sikerrel, az első osztályos kisdiák elhunyt. Azóta kiderült: rosszullétét és halálát súlyos, vélhetően mogyoróallergia okozhatta.

Születésnapoztak az iskolában

Az eddigi információk szerint a kisfiú egy szülinapi ünnepségen vett részt az iskolában, ahol tortáztak is a gyerekek. Arról azonban, hogy ez a sütemény, vagy valami más étel tartalmazhatott mogyorót, nincs hír, de egy biztos: az első osztályos, súlyosan allergiás diák már itt rosszul lett, amit az édesanyjának jeleztek is az intézmény munkatársai, ő pedig a fiúért sietett az iskolába, ám útközben a gyerek állapota tovább romlott, és a benzinkútra már segítséget kérni tértek be. Minderről az iskola igazgatója tájékoztatta a diákok szüleit egy kör-e-maiben. Egy, a neve elhallgatását kérő édesanya mutatta meg ezt a levelet a Borsnak, mert szerinte fontos, hogy felhívják a figyelmet erre az alattomos betegségre.

Iskolapszichológus segíti a diákokat

Minden halál fájdalmas veszteség, de egy gyermek elvesztése a lelkünk mélyéig megérint bennünket…” – írta együtt érzőn még a levélben az igazgató, majd azt is hozzátette, hogy igyekeznek beszélgetni a történtekről a gyerekekkel, méghozzá iskolapszichológus segítségével. Mivel azonban meglátása szerint minden gyermek közvetlen érzelmi támasza a család, ezért azt is kiemeli: a legtöbbet a szülők tudnak ebben a nehéz helyzetben segíteni nekik, ezért kérte az ő közreműködésüket is.

Virágok, mécsesek, plüssállatok az intézménynél

A tragédia után nem sokkal már elárasztották az iskola kerítését és bejáratát a virágok szélben alig-alig pislákoló gyertyák, mécsesek, de valaki egy plüssmackót is kiakasztott. A virágok, gyertyák egy részét – mint akkor a helyszínen megtudtuk – annak a benzinkútnak a dolgozói vitték, ahol végül elhunyt a hét éves kisfiú. A benzinkút alkalmazottai szemtanúi voltak a szörnyű esetnek, és az átélt trauma annyira megrázta, megtörte őket is, hogy nem voltak képesek mondani semmit az esetről. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozást rendelt el.

Fotó: Nagy Zoltán / Bors

Pár perc alatt is bekövetkezhet a baj

Az extrém méretet öltő allergiás reakció nagyon ritka, de annál veszélyesebb – magyarázta a Borsnak Dr Bense Tamás családorvos az eset kapcsán.

„A súlyos, életveszélyes, teljes szervezetet érintő túlérzékenységi reakció néhány másodperc töredéke alatt is bekövetkezhet, de akár egy órával az étel fogyasztását követően is felléphet. Gyakori a hányás is, de jellemzően bőrpír, zsibbadás kíséri a rosszullétet, amit eszméletvesztés, majd a nyelőcső elzáródása követ, mely utóbbi azonnali halálhoz vezet” – sorolta a súlyos allergia jellegzetes tüneteit az orvos.