RETRO RÁDIÓ

Történelmi rekord: Ennyi kiadó lakás még nem volt az országban





Egy felmérés szerint rekordmennyiségű, több mint 25 ezer lakáshirdetésből válogathatnak azok, akik most albérletet keresnek. A szakértő szerint előfordulhat, hogy már sosem lesznek ugyanolyan magasak az árak, mint a vírus előtt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.15.
padlón az albérletpiac

Rekordszintre emelkedett a bérelhető lakások kínálata decemberben. A tulajdonosok és ingatlanközvetítők 25 416 kiadó ingatlanhirdetésben keresnek bérlőt. Az ingatlan.com öt évre visszatekintő albérletpiaci adatai szerint, soha nem volt ilyen széles a választék karácsony előtt.

– Általában az év utolsó hónapjára jellemzően szűkült a kiadó lakások kínálata. Idén viszont történelmi rekord született, és még a 2019 augusztusi kínálati csúcsához képest is, majdnem 30 százalékkal több kiadó lakásból és házból válogathatnak a bérlők. Ez egyértelműen a járvány kedvezőtlen hatásaival magyarázható: a turizmus lényegében leállt, így nincs kereslet a rövid távon kivehető lakásokra. A pandémia miatt, nőtt a munkanélküliség, sokan kénytelenek voltak feladni az albérletüket. Az egyetemisták egy része, pedig hazaköltözött a digitális munkarend miatt. A kollégiumokból kiköltöző hallgatók viszont, lecsaptak a kiürült lakásokra – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Budapesten van a legtöbb kiadó lakás

A probléma országos, de a legtöbb kiadó lakást Budapesten hirdetik. Itt december elején több mint 18,8 ezer kiadó ingatlanhirdetés volt elérhető, ami szintén rekordot jelent és az árakban is megmutatkozik. – A kínálatbővüléssel párhuzamosan a bérleti díjak is csökkentek. Budapesten az átlagos havi bérleti díj decemberben 135 ezer forint volt, ami többéves mélypontnak felel meg – tette hozzá Balogh. A KSH-ingatlan.com felmérései szerint októberben a fővárosban volt a legnagyobb az árcsökkenés: több mint 11 százalékkal estek vissza éves szinten. Szeptemberhez képest októberben a budai hegyvidéki városrészekben, tehát az I., II. és XII. kerületekben volt a legkomolyabb csökkenés, több mint 5 százalékkal estek a bérleti díjak.

„20 ezerrel csökkentettem a bérleti díjakat”

Az 58 éves Zsuzsának négy lakása van Budapesten. A többnyire zuglói ingatlanokat egyetemistáknak szokta kiadni, de az idei év más, mint a többi. - Már tavasszal látszott, hogy idén nekem sem lesz könnyű dolgom – kezdte a Metropolnak Zsuzsa. - Amikor bevezették a digitális oktatást, akkor kapásból három albérlőm mondta fel a lakást, mindannyian hazaköltöztek a szüleikhez vidékre. Aki maradt, az is haladékot kért a fizetésre, mondván, hogy a családja nehéz anyagi helyzetbe került. Persze nem örültem, de belementem, nem akartam őt is elveszíteni. Nyár végére egy kicsit rendeződött a helyzet, újra voltak lakóim, ám miután november elején újra bevezették a digitális oktatást, az egyetemisták jó része ismét hazaköltözött. Most három lakásom is üresen áll, ezért 20 ezer forinttal lentebb vittem a bérleti díjakat. Remélem, hamar találok albérlőt – tette hozzá bizakodva Zsuzsa.

„Óriási kiesés, én már bárkinek kiadnám a lakást”

Deák Andrea és férje legfőképpen az egyetemista albérlőkre épített korábban. A koronavírus azonban az ő számításaikat is áthúzta, hónapok óta nem tudják kiadni a Műegyetem közelében lévő ingatlant. – Korábban maximum egy hét alatt találtunk új bérlőt. Most viszont október óta senki fel sem hívott, még érdeklődés szintjén sem. Mi az oka ennek? Mi három indokot látunk. Az egyik: teljesen megszűnt a rövidtávú kiadás, nincsenek turisták. A diákok zöme távoktatásban van, így azok a külföldi egyetemisták is, akik tőlünk szoktak lakást bérelni. A harmadik ok pedig, hogy a budapesti vendéglátásban dolgozó vidékiek sem keresnek most kiadó lakást. Óriási a kiesés, én már bárkinek kiadnám a lakást. Úgy döntöttünk most a férjemmel, hogy az eredeti árhoz képest legközelebb: 15-20 százalékkal kevesebbért fogjuk meghirdetni - mondta Andrea.

Szakértő: Még legalább egy évig nem rendeződik a piac

Balogh László a Metropolnak elmondta, szerinte az is előfordulhat, hogy bő egy év kell ahhoz, hogy az albérletpiacon az árak visszatérjenek a viszonylag magas kiindulási szintre.

– Rengeteg tényezőtől függ, hogy mikor tud visszarendeződni a piac. Először is attól, hogy a világban milyen szinten haladnak a védőoltás beadások. Ez a turisták szempontjából fontos, hogy helyreálljon a korábbi bizalom. Nagy mértékben pedig a gazdasági tényezőktől függ. Most nagyon sok cég átállt az otthoni munkavégzésre, biztosan lesznek, akik nem is kívánnak ezen változtatni, így máris egy másik piaci startmezőről indulunk majd – magyarázta a szakértő. – Ha Ezeket a tényezőket figyelembe vesszük, akkor jó darabig nem állnak vissza az árak. Legkorábban szerintem, egy év múlva tudnak arra a szintre visszakúszni, hogy az átlag bérleti ár havi 160 ezer körül mozogjon, de az is előfordulhat, hogy ugyanarra a szintre mint a koronavírus előtt, már sosem fog visszatérni.





Ezeket olvastad már?
Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

Tragédia: kigyulladt az idősek otthona Ököritófülpösön, egy ember meghalt

Tragédia: kigyulladt az idősek otthona Ököritófülpösön, egy ember meghalt

„Azt hittük, hogy káprázik a szemünk” - tavaszi Mikulás járja Újbudát

„Azt hittük, hogy káprázik a szemünk” - tavaszi Mikulás járja Újbudát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás