A repülési engedély megadását a félig autó, félig repülőgép járműre hétfőn közleményben jelentette be a hatóság és a fejlesztő-gyártó, a KleinVision vállalat.

Stefan Klein feltaláló, a cég alapítója és vezetője szerint a hatósági engedély birtokában egy „nagyon hatékony repülő autó” sorozatgyártása indulhat meg. A vállalkozó szerint a hibrid közlekedési eszköz megváltoztatja a középtávú – 2000 kilométernél rövidebb – utazásokat.

A repülő autó prototípusa 2021 júniusában tette meg első sikeres városközi útját Nyitra és Pozsony között, 25 perc alatt gyűrve le a mintegy 80 kilométeres távolságot, háromszor gyorsabban, mint egy átlagos személyautó.

Az 1,6 literes BMW-motorral meghajtott jármű felszállásához 300 méteres kifutópálya szükséges, és ha már a levegőben van, 170 kilométeres átlagsebességgel 1000 kilométert tehet meg a benne lévő üzemanyaggal.

A konstruktőr szerint az autó egyetlen gomb megnyomásával három perc alatt repülőgéppé változik.

A hatósági engedély megszerzéséhez a kétüléses repülő autónak több mint 200 fel- és leszállást, és 70 órányi repülést kellett teljesítenie az európai légügyi hatóság, az EASA szabványai szerint – közölte a KleinVision.

A cég egy éven belül ígéri a sorozatgyártású „kétéltű” járműveket, amelyeket – mint azt korábban közölték – elsősorban nem az országutakkal sűrűn behálózott Közép-Európának szánják.

A repülésre is képes autók kifejlesztése 100 ezer munkaórát emésztett fel – közölték.