Müller Cecília a napokban hangsúlyozta: a vakcinák kapcsán azt ajánlja mindenkinek, hogy szakemberektől tájékozódjon csak. Kiemelte, hogy sem az orosz, sem a kínai vakcina nem okoznak betegséget.

Vannak úgynevezett vektorvakcinák, ezek közé tartozik Astra Zeneca vakcinája és az orosz Szputnyik V vakcina. Ezek az oltóanyagok „ártalmatlan vírust” visznek a sejtbe, ahol megtermelődik a vírusra jellemző antigén, amely ellen a szervezet ellenanyagot termel.

Vannak továbbá úgynevezett alegység vakcinák, amelyek a vírusban fellelhető fehérjét készen juttatják a szervezetbe. Ilyen a kínai vakcina, és ilyen oltóanyagot fejlesztenek Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ kutatói a Debreceni Egyetem munkatársaival együttműködve. Ezek az oltóanyagok teljes egészében tartalmazzák az elölt vírust, a természetes fertőződéshez hasonló immunválaszt kiváltva a szervezetben. Ugyanakkor ez a vírus nem képes szaporodni a szervezetben, így betegséget sem okoz.

Lakossági oltás a Sputnik V vakcinával

  • Oroszországban eddig több mint 1,5 millió embert oltottak be, január 18-án megkezdődött a tömeges oltás, több mint 1330 oltóponton.
  • Argentína decemberben 300 ezer főre elegendő vakcinát (első komponenst) kapott, amivel megkezdődött a lakossági oltás. A beoltottak száma január 12-én 70 ezer fő volt. Január 15-én további 300.000 vakcina érkezett.

Lakossági oltás a Sinopharm vakcinával

  • Kínában már több mint 10 millió embert oltottak be a Sinopharm vakcinájával;
  • Bahreinben 141.563 főt oltottak be, melyből szinte mindenki (99%) a Sinopharm vakcináját kapta meg.
  • Az Egyesült Arab Emírségekben az eddig beadott Sinopharm vakcinák becsült mennyisége 1 200 000 adag.
  • Szerbiába január 16-án 1 millió adag Sinopharm-vakcina érkezett, megkezdték az oltást.