Számos, koronavíruson átesett ember azzal a panasszal keresi fel háziorvosát, hogy az eddig megszokott kellemes illatok, ízek kibírhatatlanná váltak számukra. Legtöbben a magyar konyha alapjaira, a húsra, a hagymára, vagy a paprikára panaszkodnak: az ételeknek undorító, rohadt íze és szaga van. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a poszt-Covid-szindrómában szenvedők 47%-ánál voltak jelen ezek a fajta zavarok.

Illusztráció: Pixabay

Mennyi ideig tarthat a zavar?

A szaglással összefüggő rendellenesség néha hetekig, hónapokig eltarthat, még a betegség elmúltával is. Van, aki a szagérzés zavarában (parozmiában) szenved, mások pedig olyan szagokat éreznek, amik nincsenek is jelen. Ez az úgynevezett fantozmia, amit „szaglási hallucinációnak” is neveznek.

Így kezelhető!

Külföldi szakértők szerint gyulladáscsökkentő szteroidos orrsprayvel és szaglástréninggel komoly javulás érhető el. A szaglástréninget minimum tizenkét hétig kell alkalmazni. Naponta kétszer virág-, fűszeres- vagy gyümölcs alapillatokat kell szagolni 10-20 másodpercig. Ha a tünetek ezután sem múlnak, érdemes orvoshoz fordulni.

Mik a leggyakrabban érzett szagok?

  • csatornaszag (54,5%)
  • rothadt hús (8,7%)
  • záptojás (13,4)
  • átizzadt, büdös zokni (7,5%)
  • déli gyümölcsök (6%)