RETRO RÁDIÓ

Titkos jelentést szivárogtattak ki! Az AstraZenecánál veszélyesebb a Pfizer?





Számos ország függesztette fel ideiglenesen, vagy éppen be is tiltotta az AstraZeneca vakcinájának használatát az elmúlt hónapokban, arra hivatkozva, hogy az halálos vérrögképződést okozhat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.29.
oltás

Most azonban kiszivárgott egy jelentés, amiben a brit–svéd gyártó azt állítja hivatalos statisztikákra hivatkozva, hogy a legnagyobb konkurens vállalat oltóanyaga sokkal veszélyesebb, mint az övék – írja a Ripost.

Vajon kinek lehet hinni?

A lap arról is tájékoztat, hogy az orosz állami tulajdonban lévő Sputnik hírügynökség szerdán nyilvánosságra hozott egy AstraZeneca által összeállított titkos jelentést, mely szerint az Európai Unióban jelentősen több haláleset köthető a Pfizer/BioNtech koronavírus elleni vakcinájához, mint az ő készítményükhöz. A dokumentum hitelességét sokan kérdőre vonták, de csütörtök reggel végül az AstraZeneca is elismerte, hogy az ő szakemberei készítették a jelentést.

A szóban forgó dokumentumot az AstraZeneca állította össze, de ezeket az információkat nem a nyilvánosságnak szántuk – fogalmazott a gyógyszergyártó szóvivője a Sputnik megkeresésére.

A 12 oldalas jelentés, mely a „Bizalom helyreállítása a Covid–19-oltásokkal szemben az egészségügyi ügynökségek és a gyógyszergyárak közötti jobb együttműködés érdekében – felhívás a cselekvésre” nevet viseli, azt hivatott bizonyítani, hogy szignifikánsan több haláleset köthető a Pfizer vakcinájához, mint az AstraZeneca készítményéhez.

A nemzetállamok egészségügyi hatóságai által hitelesített statisztikákra hivatkozó jelentés szerint Németországban 29,9 halálesetet regisztráltak egymillió beadott Pfizer-vakcinára vetítve, és mindösszesen 6,5-öt az AstraZeneca esetében. Ugyanezek a számok Norvégiában 164,3 és 44,6, Ausztriában 47,5 és 7,5, Olaszországban pedig 10,9 és 7,3 a Pfizer javára.

Szakértők úgy gondolják, hogy az AstraZeneca jobb fényben szerette volna feltüntetni a vakcináját ezzel a jelentéssel, amit végül azért nem hoztak nyilvánosságra, mert az frontális támadás lett volna a Pfizerrel szemben. Pedig az AstraZenecának egyáltalán nem ártott volna egy kis pozitív reklám, hisz az elmúlt hónapokban több európai országban is felfüggesztették a gyártó vakcinájának használatát.

Az AstraZenecának egyáltalán nem ártott volna egy kis pozitív reklám (Fotó: AFP)

Dánia április közepén jelentette be – az Európai Unió tagállamai közül elsőként –, hogy teljesen leállítják az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának használatát.

Európai Gyógyszerügynökség: az AstraZeneca-vakcina előnyei továbbra is felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatait

Az eddigi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a rendkívül ritkán előforduló vérrögképződés esetek ellenére az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait – közölte akkor az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az AstraZeneca ellen hozott intézkedések az összes oltóanyaggal szemben jelentősen lerontják a közbizalmat. A széles körű oltásszkepticizmus pedig szükségtelenül elnyújtja a járványt– olvasható a jelentésben, melyben azt is megjegyzik, hogy a brit gyógyszerszabályozó ügynökség határozott álláspontja szerint a Covid–19 kockázata nagymértékben felülmúlja a koronavírus elleni vakcina súlyos mellékhatásainak kockázatát.

Gyógyszeripari elemzők úgy gondolják, hogy azért indult politikai és médiahadjárat az AstraZeneca ellen az elmúlt hónapokban, mert a gyártó szerződésszegést követett el, és nem szállította le az EU-s tagállamoknak a megrendelt vakcinamennyiségeket. Az oltóanyaggal összefüggésbe hozható haláleseteket pedig csak ürügyként használták ahhoz, hogy a támadást meg lehessen indítani – ismerteti a Ripost.

Az akadozó szállítmányok miatt egyébként az EU egy brüsszeli bíróságon pert indított tegnap az AstraZeneca ellen, melynek célja, hogy a gyártó június végéig teljesítse kötelezettségeit vagy fizessen jelentős összegű kártérítést.

 





Ezeket olvastad már?
„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás