Hamarosan a patikákba kerül, és a háziorvosok is felírhatják otthoni használatra a favipiravir hatóanyagú, influenza elleni gyógyszert, amellyel eddig kórházban lévő betegeket gyógyítottak.

A gyógyszer közzétett mellékhatásai láttán azonban még a szakma is felbolydult: sok háziorvos szerint akár veszélyes is lehet a betegekre. A Ripost a mellékhatásokkal kapcsolatban felkereste dr. Tóth Sándor virológust, aki már vizsgálta a gyógyszert. Kiderült, mitől kell igazából tartani, és kinek.

„Mint minden gyógyszert, a favipiravir hatóanyagúak mellékhatásait is az alkalmazása során állapítják meg. Ez egy influenza elleni szer, és ezek a betegek hajlamosak a bakteriális felülfertőződésre, amiből aztán tüdőgyulladás alakul ki, vagyis náluk ez egyébként is sűrűn előfordul, így felkerült a gyógyszer mellékhatásai közé. De nem a gyógyszer miatt alakul ki!” – árulta el a szakembertől.

Favipiravir tabletta (Fotó: MTI/EPA)

Hosszabb ideig tartó szedése akárcsak a többi gyógyszer esetében, májkárosodást okozhat. Ez átmeneti probléma, mivel a májban bomlanak le a gyógyszerek, de a szedés abbahagyásával ez a veszély is megszűnik. Az anafilaxiás sokk és az allergiás reakciók kapcsán a szakember hangsúlyozta, hogy nem nagyobb a gyakorisága, mint az összes többi gyógyszernél.

A terhes nőknek abszolút nem ajánlott, mert károsíthatja a magzatot. Hosszabb távú szedése vérszegénységhez is vezet. Hányinger és hányás kapcsán a gyomor érzékeny lehet rá, de nem veszélyesen. Illetve van még egy veszélytelen mellékhatása, a testsúlycsökkenés. Már egykúrányi terápia is okozhat 1-2 kilogrammnyi súlyvesztést, hiszen akadályozza a sejtek megújulását.