Bevezetik a testi fenyítést az iskolában, falapáttal is verhetik a diákokat a Missouri állambeli iskolában





Az idősebb diákokat akár háromszor is fenéken lehet ütni egy falapáttal, de nem a diáktársak előtt és csak tanú jelenlétében. Erről döntöttek egy Missouri állambeli iskolában, ahol újra bevezetik a testi fenyítést azt követően, hogy a tanárok, a szülők és a tisztviselők megbeszéléseket folytattak a fegyelem javításáról.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.09.03.
fenekelés engedéllyel

A Missouri állambeli Cassville kerületi iskolában még 2001-ben állították le a diákok fizikai megbüntetését. Változhat a helyzet azonban egy most napvilágot látott új javaslat miatt, számolt be az esetről a Mirror.

Falapáttal is fegyelmezhetők lesznek a gyerekek Missouri egyik iskolájában Fotó: shutterstock

A javaslat szerint a helytelenül viselkedő diákokat egy fakanálhoz hasonló falapáttal elfenekelhetik amellett, hogy kitilthatják a mobiltelefonokat az osztálytermekből, és külön csoportot hoznak létre azon tanulók számára, akik nem boldogulnak a hagyományos tantermi környezetben. Erre az iskolának amiatt van lehetősége, mert Missouri az Egyesült Államok azon 19 államának egyike, ahol még mindig törvényes a testi fenyítés. A testi fenyítést azonban csak „okleveles személyzet” hajthatja végre, és csak azt követően, hogy az „alternatív fegyelmezési eszközök kudarcot vallottak”, és a fenyítéskor tanúként jelen van egy kerületi alkalmazott. Kitétel az is, hogy a gyerekeket nem ütik meg a többi diák előtt, a fiatalabb tanulókat egyszer-kétszer lehet fenéken verni, míg az idősebbek akár három ütést is kaphatnak, ha a szükség úgy hozza.

Nincs jogi akadálya a fenekelésnek

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága még 1977-ben döntött úgy, hogy a testi fenyítés alkotmányos, a 14 éves James Ingraham ügyében indult eljárás végén. Akkor a floridai diákot több mint 20-szor fenekelte el az iskola igazgatója úgy, hogy orvosi kezelésre szorult, és a bíróság ítéletét kérték arról, hogy az alkalmazott módszer „kegyetlen és szokatlan büntetésnek” minősül-e. A bíróság azonban úgy döntött, hogy a testi fenyítés nem sérti a nyolcadik törvénymódosítást, mert a kegyetlen és szokatlan büntetések inkább az elítélt bűnözőkre vonatkoztak, mint az iskolásokra. A döntés azt jelentette, hogy az egyes államok maguk dönthetnek a testi fenyítésről.

Állítólag a szülők vetették fel a régi-új fenyítési módszer alkalmazásának lehetőségét.

Szülők kérték, hogy vizsgáljuk meg a lehetőséget” – mondta az ügyről megkérdezett tanfelügyelő, Merlyn Johnson.

Annak ellenére, hogy a módosítást állítólag a szülők kérték, törvényesnek mondott a gyakorlat, mégis sok ellenzője van, köztük az Amerikai Pszichológiai Társaság is, amely azt állítja, hogy ennek hatására a gyerekek agresszívebbé válhatnak.

Régi-új fegyelmezési eszközt vezetnek be egy iskolában Fotó: shutterstock

 





Ezeket olvastad már?
Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

A nőket sértegető Karácsony-féle jelenség egy férfiöltöző-szagú borzalom – mondja Szentkirályi

A nőket sértegető Karácsony-féle jelenség egy férfiöltöző-szagú borzalom – mondja Szentkirályi

Őrjöngött a légiutaskísérő: ennél rosszabbat nem is tehetnének az utasok

Őrjöngött a légiutaskísérő: ennél rosszabbat nem is tehetnének az utasok

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás