A szatyor helyett mindenképpen hátizsákot válasszunk, az egynapos túrákra 25-30 literest vigyünk. Jó ha van rajta több kisebb-nagyobb zseb, kulacstartó, hogy menet közben is elő tudjuk venni a legszükségesebb dolgokat. A zsák készüljön vízálló anyagból, de érdemes vennünk rá vízálló huzatot, mert a varrások mentén előfordulhat beázás.

Mit érdemes mindenképpen belepakolni?

Egy esőkabátot, pulóvert, esetleg váltózoknit. A puha holmikat igyekezzünk a hátunkhoz pakolni, hogy kényelmesebb legyen a zsák cipelése. Olyan szendvicset készítsünk, ami eláll hűtés nélkül akár két napig is. Vízből érdemes fél litert külön kulacsban, a zsákunk oldalán könnyen elérhető helyen tartani. A túrázó társaságban valakinél mindenképpen legyen elsősegélycsomag.

Túrafelszerelésekkel foglalkozó szaküzletben lehet készen összeállított csomagokat vásárolni, de mindig legyen nálunk sebfertőtlenítő, fájdalomcsillapító, kullancskiszedő csipesz, és ha érzékenyek vagyunk bármilyen rovarcsípésre, akkor önbelövő adrenalin injekció. Ezek mellett bármilyen furcsa, de minden túrázónak azt javasoljuk, hogy vigyen magával papírtérképet, mert nem biztos, hogy a mobilján lévő gps vétel hiányában nem hagyja cserben.

Fotó: Shutterstock