2018 októberében egy ország szorított Makai Viktóriáért, akit a X. kerületben a házától nem messze, futás közben támadott meg egy férfi. H. István az ultrafutót összeverte, orális szexre kényszerítette. A sportoló a támadást soha nem fogja elfelejteni, időszakosan még most is pszichológusra van szüksége, hogy feldolgozza a történteket.

A lelki megpróbáltatásokon túl most viszont újabb fizikai problémákkal kellett szembesülnie.

Viktória szemén az ütések következtében alakult ki szürkehályog

– Az ütések következtében fél évvel ezelőtt mindkét szememen szürkehályog alakult ki – árulta el a Metropolnak Makai Viktória. – Ezek nemrég beértek, és a jobb szememet már meg is műtötték. Most arra várok, hogy a bal szememet is megműtsék. Szörnyű, hogy ennyi idő után is jelentkeznek problémák, olyanok, amelyekre elsőre senki nem gondolt – szögezte le az ultrafutó, aki nemrég az anyagi károkat is összeszámolta.

– A szemműtét, a munkából való kiesés, az új fogkorona, és a pszichológus összevetve már több mint 1 millió forintomba került, de a károm valójában nem forintosítható, hisz az, amit pszichésen okozott nekem, azt nem lehet számokkal kifejezni – tette hozzá a kétgyermekes édesanya.

Szembenézett a támadójával

H. Istvánt múlt héten 3 év 6 hónap börtönre ítélték, az előzőleg kiszabott négy és fél év fogház helyett. Az ítélet enyhébb, a végrehajtási fokozat szigorúbb. Az enyhítéskor részben figyelembe vették, hogy az elkövető olyan részeg volt, hogy nem ismerte fel tettei következményét.

A férfi akárcsak az előző tárgyalásokat a mostanit is végigsírta, azt mondta, hogy nem hiszi el, hogy képes volt ilyesmire, hogy ezt ő tette. Akkor nem sírt, amikor megtámadta Viktóriát, ököllel ütötte a fejét és a hajánál fogva rángatta az erdős terület felé, orális szexre kényszerítette. Szerencsére a sportolónő férje Viktória keresésre indult, így a támadó elmenekült. A futónő lelki ereje elképesztő: megjelent a támadója tárgyalásán és szembenézett vele.

– Az ítéletet elfogadom, a büntetésről a bíróságnak kellett döntenie – mondta Viktória a Metropolnak. – Én csak azt szeretném, hogy a futónők nagyobb biztonságot kaphassanak, hisz egy 50 kilós nőnek esélye sincs magát megvédeni. Pedig ha egy nő, egy családanya, vagy egy lány elmegy futni, az igenis érték, nem szabad, hogy félelmek bénítsanak minket – jelentette ki Viktória.

A sportoló ügyvédjét is meglepte az elkövető brutalitása. – Az elkövetés módja célzott volt és gyomorforgatóan brutális. Egy ilyen súlyú cselekményben semmilyen mértékű alkoholfogyasztás nem lehet mentség– nyilatkozta lapunknak dr. Enzsöl Péter.