Kérdések a tisztelendőhöz

A kelet-magyarországi atya 15 éve szolgálja a katolikus egyházat, és növendékei hatására kezdte el a közösségi média felületén az igehirdetést. Talán ne is nevezzük így, mint inkább hétköznapi töprengésnek a vallásról, mindezt úgy, hogy a kérdéseket többnyire az atya követői teszik fel.

„Másokat is láttam, akik információk átadására használták az alkalmazást, de hiányoltam a katolikus egyház tanításait, úgyhogy a hittanosaim unszolására vágtam bele!„– mondta a Metropolnak Zsolt atya.

Közel százezer követő

Az atyának jelenleg már több mint 81 ezer követője van, amit január közepén ért el. Alig egyperces rövidfilmjei már 1,4 millió kedvelést gyűjtöttek. Mindegyik filmnek rövid, de a tartalmat gondosan meghatározó címe van, vagyis pontosan tudjuk, miről lesz szó. Leglátogatottabb kisfilmje mégis valami egészen más. „A vicces sztorik első része már több mint 1 millió megtekintéssel büszkélkedhet. Rájöttem, hogy nem hétköznapi tanításra vágynak a nézők, IGAZSÁGOKAT kell átadni meglepő, megjegyezhető vagy hétköznapi formában. S így beszéltem a gyónásról mosogatás közben, vagy a kimosott pénzzel arról, hogy „ne adjuk fel”!„ -mondta el büszkén lapunknak a Tik-tok népszerű lelkipásztora.

Nem erőlteti ránk a nézeteit

Napjainkban nagyon fontos, hogy egy hiteles ember a fiatalok számára könnyed nyelvezettel tudja átadni Isten igéjét. „Én a vallással elsősorban Zsolt atya videóiban találkoztam, megragadja az emberek figyelmét, egyszerű kedvességével és azzal, hogy próbál minden egyes kérdésre kielégítő választ adni. Nagyon fontos, hogy nem akarja ránk erőltetni a nézeteit.” – mondta Szabó Attila, az atya egyik rajongója. A tisztelendő videói alatt, néhány negatív kommentet leszámítva kizárólag pozitív, hálás reakciók találhatók. Rengeteg tesznek fel kérdéseket, Zsolt atya pedig folyamatosan reagál ezekre, sőt a negatív kommentekre is.

(fotó: Zsolt atya tik-tok)

A járvány alapvetően forgatta fel az életünket és ebbe a vallási élet is beletartozik. A hívek most személyesen nem vehetnek részt a szentmiséken és az istentiszteleteken, de az egyházak szertartásaiba online térben be tudnak kapcsolódni. A különböző felekezetek a világhálón keresztül minden fontos információt megadnak a híveiknek, online bibliaórákat tartanak, imaláncokat hoznak létre, áhítatokat tesznek közzé.

Haladni a korral

A pápa, aki Isten ajándékának nevezte az internetet, 2019 elején elérhetővé tett egy saját mobilos alkalmazást, amit már az első három napban 167 ezren töltöttek le. A Click To Pray a katolikus hívők közösségi felülete, amely iOS-en, Androidon és webes felületen is elérhető spanyol, angol, olasz, francia, portugál és német nyelveken. A 77 éves pápának több nyelven működő Twitter-fiókja is van, amit elődje, XVI. Benedek használt 2011-ben elsőként. A fiókot jelenleg 22 millió ember követi.

Fotó: AFP

A magyar nyelvű Pápa-mobil alkalmazás 2014 óta elérhető. Az applikáció segítséget nyújt Ferenc pápa megnyilatkozásainak gyors elérésére – a Twitter-üzenetektől a szerdai katekéziseken át egészen a különböző alkalmakra írott üzenetekig, illetve itt a Magyar Katolikus Egyház legfrissebb hírei is elérhetőek.