RETRO RÁDIÓ

Szlávik János szerint mindenkire úgy kell tekintenünk, mintha fertőző lenne





Az interjúból az is kiderül, kell-e tartanunk a készülő vakcinák mellékhatásaitól.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.22.
második hullám

- Többféle vakcina érkezik majd Magyarországra, minden védőoltásnak más a hatásmechanizmusa. Nagyon jó hír, hogy az oltások több mint 90 százalékban hatékonyak - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa az Origónak nyilatkozva. Azt is hangsúlyozta, hogy védőfelszerelés, lélegeztetőgép és fertőtlenítő elegendő mennyiségben áll rendelkezésre, viszont mivel az orvosok, ápolók közül is néhányan megbetegednek, a még egészséges orvosokra több munka hárul. - A járvány elleni intézkedések betartása rendkívül fontos, csak így lehet megfékezni a vírus terjedését. Az orvosok is nagyon vigyáznak magukra, éppen ezért semmilyen társadalmi életet nem élnek, ez pedig mentálisan megterhelő. A magam részéről azt tudom mondani, hogy ha a televíziók újra sugároznának vetélkedőket, valamelyest ki tudnék kapcsolódni, ugyanis vetélkedőfüggő vagyok - mondta Szlávik János.

Előzetes eredmények

Jó hírként említette, hogy az elsődleges eredmények szerint 90 százaléknál magasabb az oltóanyagok hatékonysága. Ez persze minden vakcinánál még csak előzetes eredmény.

Mellékhatás

- Az oltásoknak többnyire nem nagyon vannak hosszú távú mellékhatásai. Ha belegondolunk abba, hogy eddig milyen hosszú távú mellékhatásai voltak a védőoltásoknak, akkor nem emlékszünk olyanra, hogy akik megkapták, bármilyen súlyos betegség alakult volna ki. Azoknál az oltásoknál, amelyek a magzatot károsították várandósság esetén, meglehetősen hamar kiderült a probléma - világított rá.

Megváltó tavasz

Elmondta, Magyarországra hamarosan megérkeznek az első oltóanyagok. De nagyobb mennyiségű vakcina csak tavasszal érkezhet, hiszen minden ország a saját állampolgárait szeretné beoltatni először. Ráadásul a vakcinák gyártásának logisztikája sem egyszerű. Nemcsak magát a védőoltás hatóanyagát kell előállítani, hanem az úgynevezett vivőanyagot és az ampullákat is. Bár biztató, hogy több országban már most nagy mennyiségben gyártják az oltóanyagokat.

Túl a nehezén?

- Ha az utóbbi napokat nézzük, valamelyest megállt a betegszám növekedése, az új esetek száma stabilizálódott. A halottak száma sem emelkedik. Azt gondolom, hogy az úgynevezett platón járhatunk. Elképzelhető, hogy a következő hetekben csökken majd az új betegek száma a meghozott szigorú intézkedések miatt. Minden országban, ahol maszkviseléssel, távolságtartással, kijárási korlátozásokkal védekeznek, megvan az eredménye - nyilatkozta a főorvos.

A legfontosabb

- Ma már úgy kell védekeznie mindenkinek, hogy ha az ember megy az utcán, a szembe jövő potenciálisan fertőzőnek számít - mondta Szlávik János.





Ezeket olvastad már?
Most érkezett: szúrós szag miatt ürítenek ki egy soroksári iskolát – Többeket kórházba szállítottak

Most érkezett: szúrós szag miatt ürítenek ki egy soroksári iskolát – Többeket kórházba szállítottak

Eger polgármestere DJ Dominique és Danny Blue megöléséről beszélt

Eger polgármestere DJ Dominique és Danny Blue megöléséről beszélt

Megtisztul Budapest a Zöld Követ Egyesülettel, bárki besegíthet, mutatjuk, hogy hol!

Megtisztul Budapest a Zöld Követ Egyesülettel, bárki besegíthet, mutatjuk, hogy hol!

Ma "szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok" -  számos hiedelem kötődik április 24-hez

Ma "szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok" - számos hiedelem kötődik április 24-hez

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás