Már 12 műtéten van túl a dongalábbal született Rikárdó, aki édesanyjával és húgával a kezelések miatt eddig 17-szer költözött. A Komlón élő családnak a 13 éves fiú mindennapi kezelése és ellátása mellett egy újabb nehézséggel kell megküzdenie. Rikárdónak januárban fekélyek jelentek meg a lábán.

Hajnalka mindent megtesz fiáért (Fotó: Olvasói fotó)

– Az egészségtelen járás és a rossz vérkeringés miatt januárban fekély lett a fiam talpán. Négy hónapig tartott, mire kezelésekkel és folyamatos kötözéssel sikerült eltüntetni. Az orvosa azt mondta nagyon vigyáznunk kell, hogy ne jöjjön ki újra, mert az amputációval járhat. Most egy német kezelésre gyűjtünk az orvosunk és az SOS Gyermek Alapítvánnyal együtt. Minél előbb ki kell jutnia, mert keletkezhet egy olyan fekély ami elfertőződhet ami és amputáció lesz a következménye – mesélte kétségbeesetten a kisfiú édesanyja, Hajnalka, aki igyekszik erős maradni és bízni a sorsban, de éjszakánként nem tud aludni az aggodalomtól.

– Mikor az orvos elmondta, hogy amputációra is sor kerülhet Rikárdó nagyon megijedt, de biztosítottam róla, hogy ezt is megoldjuk. Persze én is félek, hogy a kisfiam elveszíti a lábait, de ezt nem mutatom előtte, csak előre nézek, és most is mindent megteszek érte – folytatta.

Rikárdó 12 műtéten van túl (Fotó: Olvasói fotó)

Hajnalka nagyon figyel arra, hogy kisfia lábait a lehető legkevesebb terhelés érje.

– Rikárdó nagyon jó tanuló, de hiányoznak neki a társai, ezért heti kétszer bemegy az iskolába, amúgy itthonról tanul. Félve engedem be, és amint meglátjuk a tanárokkal közösen, hogy a lábai ezt nem bírják, akkor sajnos a műtétig itthon kell lennie. Betegszállítóval hozzák-viszik ilyenkor és ott is van egy gyógytornász, aki figyel a lábaira. Sokat járunk ki a városba sétálni, de akkor is kocsiban tolom Rikárdót és mamuszt adok rá, hogy ne sértse fel semmi a lábát. Esténként pedig átnézem a lábait. Mindig félek és elmondok előtte vagy 60 imát, nehogy találjak rajta egy újabb fekélyt.

„A gyermekeim édesapja lemondott rólunk”

– Mindent egyedül kell csinálnom. A gyermekeim édesapja lemondott rólunk a gyerektartást is a végrehajtó vonja tőle, mert örült, hogy megszabadult a felelősségtől. A családom pedig több száz kilométerre lakik tőlünk. A helyiek közül többen is felajánlottak a segítségüket, és az orvosunk, valamint Rikárdó tanárai is mindenben támogatnak minket – tette hozzá az édesanya.

 

Te is segíthetsz!

Ha ön is szeretne segíteni Rikárdónak abban, hogy minél előbb kijuthasson Németországban, megteheti a Riki útja a gyógyuláshoz oldalon.