Nagyon fontos! Kérlek, osszátok meg! Ma négy cukorbetegbe futottam bele, kettejüknek Covid-fetrőzöttként 20 fölötti cukorértéket mértek – hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán dr. Mangó Gabriella. A háziorvos kiemelte, hogy a koronavíruson épp áteső cukorbetegeknek az oxigénszint-, a vérnyomás- és a hőmérsékletmérésen túl a vércukorszintet is gyakrabban kell mérni, mert különben súlyos következményekkel nézhetnek szembe.

Megemelkedhet, és le is eshet a vércukorszint

„Gyulladáskor a vércukorértékek magasabbá válnak, amely a lázzal és a gyulladási faktorok emelkedésével együtt sav-bázis eltérést okozhat, ez pedig belekergetheti a betegeket egy súlyosabb állapotba. Ugyanakkor a Covidra jellemző étvágytalanság akár alacsonyabb vércukorértékeket is eredményezhet. Mindkét állapot aluszékonyságot okozhat, amelyet az általános gyengeség mellett nem is lehet észrevenni. Szívritmuszavart, súlyos esetben kómát okozhat” – írta a szakember, aki szerint koronavírus nélkül is fontos a napi önellenőrzés a cukorbetegek számára.

A koronavíruson áteső cukorbetegeknek gyakrabban kell önellenőrzést végezni (Fotó: archív)

A kézfertőtlenítő duplájára emelheti a mérés eredményét

A mérésnek természetesen csak akkor van értelme, ha az pontos. A Metropol korábban ugyanakkor kiderítette, hogy a napjainkban igencsak gyakran használt kézfertőtlenítők radikálisan megváltoztathatják a vércukormérés eredményét. Mindezt Kovács Áron műsorvezető is alátámasztotta lapunknak, aki több mint 38 éve él együtt 1-es típusú diabétesszel.

kovács áron új szerelme

Kovács Áronnak is pontatlan értékeket mutatott a műszer (Fotó: Metropol/Markovics Gábor)

– Azt eddig is tudtam, hogy mérni csak tiszta kézzel szabad, hisz evidens, hogy az ujjon maradt étel- vagy italmaradék befolyásolhatja a vércukormérés eredményét, de az utóbbi időben mégis több alkalommal irreálisan magas értékeket mutatott a műszer. Például egy kiadós ebéd után nagyjából 12-es értékre számítottam, de 26-ot kaptam, amiről tudtam, hogy lehetetlen. Gondoltam, hogy esetleg elszámoltam magam, vagy elromlott a készülék, esetleg talán tönkrement az inzulin. Végül úgy jöttem rá, mi történt, hogy az egyik mérés után lenyaltam a vért az ujjamról, és rögtön megéreztem a fertőtlenítőszer elviselhetetlen ízét. Összeraktam, hogy az elmúlt hetekben a termékben található alkohol vitt a méréseknél tévútra – mesélte a tévés lapunknak.

2-es típusú cukorbetegséget okozhat a Covid?

A Lancet brit orvosi szaklap kutatása szerint a cukorbetegségben szenvedőknél legalább kétszer nagyobb az új típusú koronavírus okozta Covid–19-cel összefüggő halálozás kockázata. Egy londoni egyetemen viszont már azt is vizsgálják, hogy a koronavírus önmagában vezethet-e diabétesz kialakulásához. Néhány kutatóorvos arról számolt be a sajtónak, hogy a fertőzés kétféleképpen okozhatja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Egyfelől, ha a betegség a hasnyálmirigyet támadja meg, ez csökkenti az inzulinszint előállításának és szabályozásának képességét. Másfelől, amikor a Covid gyulladásos reakciót vált ki a szervezetben, az befolyásolja a vércukorszint szabályozását a stresszhormonok felszabadulása miatt. Az is lehetséges, hogy egyes betegeknél cukorbetegség azért alakulhatott ki, mivel szteroidokat kaptak a koronavírus kezelésére.