Ez áll a The Lancet című tekintélyes brit orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányban.

A kutatók 303 Egyesült Királyság-beli kórház több mint 73 ezer betegének adatait elemezték, és kiderült, hogy a 19-49 év közöttiek körében tízből négy esetben alakultak ki vese-, tüdő és más szervi problémák. Ráadásul az elemzés tavaly, a járvány első hullámában, a jóval kevésbé agresszív alfa vírustípus idejében készült.

Fiatalok oltása, vakcina,16-18 évesek

Fontos, hogy a fiataloknál is minél magasabb legyen az átoltottság (MTI/Balázs Attila)

„A Covid-19 nem csak egy kis nátha, és fiatal felnőttek is kerülnek kórházba súlyos komplikációkkal, akiknek a jövőben is szükségük van további kezelésre„ – mondta Calum Semple professzor, a kutatás vezetője.

A tanulmány szerint az összes kórházba került felnőtt beteg mintegy fele szenvedett minimum egy szövődménytől. A legáltalánosabb a vesekárosodás volt, azt követte a tüdő- és szívkárosodás. Az 50 fölöttiek közül 51 százaléknak volt legalább egy szövődménye. A 30-39 éveseknél ez az arány 37 százalék, a 40-49 évesek esetében pedig 44 százalék volt. Az utánkövetés során kiderült, hogy a kórházban kezelt 19-29 évesek 13 százaléka, a 30-39 éveseknek pedig a 17 százaléka képtelen volt önállóan gondoskodni magáról, amikor hazaengedték a kórházból, ezért a családra és a barátokra kellett támaszkodniuk. A tanulmányban a kutatók a kórházi kezelés idején fellépett komplikációkra összpontosítottak, a hosszú Covidot nem vizsgálták.