Szenzációs magyar fejlesztés: állathangok figyelmeztetnek a lázas diákra





A lázmérőkapu egyszerre gyors, pontos és játékos, a gyerekek már most imádják.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.24.
innováció

A kormány döntése alapján október elsejétől kötelező lesz a lázmérés az iskolákban, már mindenhol készülnek a feladat minél zökkenőmentesebb megoldására. Egy magyar innováció azonban egy új szintre emeli a reggeli lázmérést, a kapu direkt úgy lett kitalálva, hogy a gyerekeknek egy percig se legyen nyomasztó, vagy kellemetlen érzés a koronavírus-járvány alatt beérkezni a suliba.

Forisz Zoltán, a kapukat kifejlesztő Kontaset cég ügyvezetője a Ripostnak számolt be a részletekről: „Ezek a kapuk 2-3 másodperces folyamatos áthaladást biztosítanak. A homlokon mért hőmérsékletet kiírja és hangosan be is mondja a gép. A kapu 37 fokos testhőmérsékletnél már figyelmeztet, pirosan villog a készülék és megszólal egy kakas, egy tehén vagy egy kecske hangja.„

Fotó: Ripost

„Ezek a vicces állathangok jelzik azt, ha gond van. A gyerekeknek nagyon tetszik, szünetben lejönnek forró teával vagy kakaóval, azzal veszik rá a gépet, hogy bekapcsoljon” – meséli Zoltán az első tapasztalatokat. Nagyon sokat segít a gyerekeknek a járványügyi intézkedések elfogadásában ez a kapu. „Látják az arcukat a monitoron, a fejükre sisak rajzolódik ki és ha nincs lázuk, zöld kereszt jelenik meg, a testhőmérsékletükkel együtt. Az egyik kislány tükörnek használta és a haját igazgatta a kamerában” – ecsetelte a tesztidőszak tapasztalatait Zoltán.

Hangsúlyozta: nagyon jó volt a fogadtatása magyar fejlesztésnek, a tesztidőszak alatt bebizonyosodott: a módszer olyan gyors, hogy a bejáratnál nem alakul ki torlódás, ami a járványügyi helyzet miatt is fontos. A pedagógusoknak is nagyon tetszik, nagy terhet vesz le a vállukról, hogy nem kell kézi hőmérővel egyenként mérni a gyerekeket reggelente. A szülők pedig annak örülnek, hogy a gép kifelé is méri a gyerekek testhőmérsékletét és jelez, ha az megemelkedett, így rögtön tudják, ha baj van.

Fotó: Ripost

Az oszlopos 5-6 gyereket is mér egyszerre

A Ripost beszámolója szerint öt különböző kaput fejlesztettek ki, ebből kettőt választottak ki iskolai felhasználásra. A konzolos egyszerre egy gyereket mér, míg az oszlopos terminál egyszer 5-6 gyerek hőmérsékletét is képes ellenőrizni. A lázas gyerek feje fölött a képernyőn megjelenik egy piros kocka és villogni kezd.

„Természetesen előfordul, hogy a gyerek szalad az iskolába és kimelegszik, ettől is lehet magasabb testhőmérséklete, ezért riasztás után mindig ellenőrizni kell az eredményt kézi hőmérővel is” – magyarázta a szakember.

„Fejlesztünk egy távfelügyeleti rendszert is diszpécserközponttal, ami a jövőben könnyebbé teszi az ellenőrzést és a megfelelő helyen történő riasztást” – tette hozzá.





Ezeket olvastad már?
„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás