RETRO RÁDIÓ

Boros Imre elárulta: ez az oka, hogy nem működnek a brüsszeli szankciók





A közgazdász elmondta: a szankciók nem érték el a hatásukat: Oroszország nem meggyengült, hanem egyenesen megerősödött.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.20.
elhibázott döntések

Az Oroszország elleni szankciók meghozatalakor azzal érveltek az Európai Bizottság és egyes nyugati tagállamok vezetői, hogy az intézkedések megállásra kényszerítik a háborús gépezetet. Azóta eltelt több mint fél év, és azt tapasztalni, hogy Európában energiaválság van, a vállalkozások sorra függesztik fel a működésüket, az emberek rettegnek a számláktól, egekben az infláció, a háború pedig egyre brutálisabb méreteket ölt. Mindeközben Oroszország bevételei jelentős mértékben emelkednek. De vajon miért nem értek célt a szankciós intézkedések?

Boros Imre szerint az ilyen intézkedések valójában soha nem érték el a kívánt eredményt /Fotó: Délmagyarország

A II. világháborút követően sem vezettek célra a szankciók

Ha visszatekintünk a szankciós politika történetére, akkor azt látjuk, hogy az ilyen intézkedések valójában soha nem érték el a kívánt eredményt” – erről beszélt Boros Imre közgazdász a Magyar Nemzetnek. A nemzetközileg elismert szakember emlékeztetett rá, hogy a II. világháborút követő szankciók során egyebek mellett a nyugati technológiai termékeket is elzárták a Szovjetunió elől. A szankciókat azonban rendszeresen kijátszották, és kialakult egy rendszer, amely külső közvetítők segítségével működött. Még az úgynevezett atomtitkok is kikerültek a Szovjetunióba (emiatt végezték ki a Rosenberg házaspárt). A szovjetek tehát egyáltalán nem maradtak technika nélkül, a Szputnyik-program keretében például elsőként ők juttattak műholdat a világűrbe.

2014-ben eurómilliárdos veszteségeket szenvedtek el az európai gazdák

Hasonlóképp történt 2014-ben is, amikor az oroszok megszállták az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet” – emlékeztetett a közgazdász. – Az azt követő nyugati embargós lépésekre válaszként Vlagyimir Putyin elrendelte az európai és amerikai élelmiszerek importtilalmát. Az európai termelők hamarosan eurómilliárdos veszteségeket szenvedtek el, míg Oroszország exportőrré nőtte ki magát az agrár-élelmiszeripar területén.

Ugyanez történik most is: jelenleg Európa az iszonyatosan elszaladt energiaáraktól szenved, miközben Oroszország jelentős bevételekre tesz szert, mert szorosabbra fűzte a viszonyát az ázsiai országokkal. Boros Imre szerint mára már egyre többen érzik, hogy rossz irányba haladunk, és tüntetések is szerveződnek a szankciók ellen. Ugyanakkor szomorú, hogy a békéről egyetlenegy szó sem esik Brüsszelben, Ukrajna fegyveres támogatása pedig a háború elhúzódásához vezet.





Ezeket olvastad már?
Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

Most érkezett: gázolt a metró a Blahán: mentők vitték el az áldozatot – Fotók

Most érkezett: gázolt a metró a Blahán: mentők vitték el az áldozatot – Fotók

Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás