Újabb részletek derültek ki a 21 éves Brahim Ausszauiról, aki csütörtökön három embert gyilkolt meg egy konyhakéssel egy nizzai bazilikában és annak közelében. A férfi 12 órával a terrorcselekmény elkövetése előtt még a családjával beszélt telefonon, de nem árulta el nekik, mire készül – írja a Guardian.

 

Nizza, 2020. október 29.
MTI/EPA/Pool/Eric Gaillard

Ausszaui kevésbé tehetős családban nőtt fel a tunéziai Szfaksz közelében nyolc nővérével és két bátyjával, azonban már tinédzserkorában megmutatkozott agresszív természete. A középiskolát nem fejezte be, rendszeresen fogyasztott alkoholt és kábítószereket, amelynek köszönhetően a helyi rendőrség is felfigyelt rá.

„Nekünk nem jut elég, te pedig pazarolod a pénzt?” – kérdezte tőle többször is sírva az édesanyja, de a fiú mindig azzal védekezett: „Ha ez Isten akarata, majd visszaterel engem a helyes útra.”

A család elmondása szerint Ausszauin az elmúlt két évben uralkodott el a vallás, egyre gyakrabban imádkozott, kerülte az egykori barátai társaságát, de annak nem észlelték nyomát, hogy szélsőségessé vált volna. Mindenképpen szeretett volna Európába jutni, és bár az első kísérletét megakadályozták a rendőrök, másodjára, idén szeptemberben sikerült feljutnia egy Olaszországba tartó hajóra. A távozásáról nem értesítette a családját, csak a kikötést követően hívta fel őket. Szerdán este pedig már Franciaországból telefonált: azt állította, a jobb munkalehetőségek és a kevesebb álláskereső miatt ment inkább Nizzába. Nővérének azt mesélte, a Notre-Dame bazilika előtt húzza meg magát, és a környékén szeretne alvóhelyet keresni. Azonban 12 óra múlva már gyilkos szándékkal lépett be a templomba, és rövid idő alatt három embert gyilkolt meg.

Mikor a rendőrök meglőtték, a konyhakés mellett még két mobiltelefont és a Koránt találták Ausszauinál. A támadót kritikus állapotban vitték kórházba, többen is őrzik.

A rendőrség letartóztatott egy 47 éves férfit is, aki állítólag kapcsolatban állt Ausszauival a gyilkosság előtt. A statisztikák alapján 2014 és 2019 közepe között Franciaországban nyolc terrorcselekményben vettek részt tunéziaiak, ezek közül a legsúlyosabb a 2016 nizzai támadás volt, mikor is egy terrorista kamionnal hajtott a tömegbe, megölve ezzel 86 embert.