Sokkoló képsorok! Menekülnek az emberek Athénból a tűzvész elől





Több ezer lakos menekült el a görög fővárosból és környékéről péntek reggelre az Athéntól északra negyedik napja tartó erdőtüzek elől a hőséghullám közepette.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.06.
katasztrófa

A csütörtökről péntekre virradó éjjel dolgoztak igyekeztek megakadályozni a görög tűzoltók, hogy a tűz elérje a sűrűn lakott területeket, az elektromos berendezéseket és létesítményeket, valamint a történelmi görög helyszíneket.

Az Athéntól észak-keletre fekvő Évia szigetén a parti őrség kiterjedt mentőakcióba kezdett járőrhajókkal, magáncsónakokkal és kirándulóhajókkal.

Az éjszaka folyamán mintegy 631 embert evakuáltak a szigetről

A szárazföldet perzselő hőhullám hatására a tűzvész végigsöpört a fővárostól 20 kilométerre északra fekvő erdőségeken, ahol rengeteg otthon vált a tűz martalékává. A több száz tűzoltó földbe ásott árkokkal próbálta megtörni a tűz útját, közben tömlőkből locsolva a lángokat.

Hatalmas lángokkal ég a növényzet Athén északkeleti külvárosa, Varibobi környékén Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

Lezárták a forgalom elől az ország egyik legfontosabb autópálya-szakaszát

Ez a szakasz Athént köti össze az északi országrésszel, mivel a katasztrófavédelem az úttestet próbálta tűztörő akadályként használni a lángok megfékezésére. Hajnalban újra felszálltak a vízszállító repülőgépek is, de addigra a szikrák és az izzó fenyőtobozok miatt több helyen átterjedt a tűz az autópálya másik oldalára is.

Több hivatásos és önkéntes tűzoltót égési sérülésekkel kórházba kellett szállítani - adtak tájékoztatást görög egészségügyi tisztségviselők.

Csaknem 60 falut és települést kellett kiüríteni Dél-Görögországban csütörtökön és pénteken kora reggel, mert az előrejelzések szerint továbbra is erős szelek várhatók az országban.

Tűzoltók próbálják megfékezni az Athén északkeleti külvárosa, Varibobi környékén tomboló tüzet Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

Több helyen erdő- és bozóttüzek pusztítanak

Az Évia szigetén tomboló tűzvész mellett több helyen erdő- és bozóttüzek pusztítanak a Peloponnészoszi-félsziget dél-nyugati részén is, ahol sikerült megállítani egy tüzet, mielőtt elérte volna az ókori olimpiai játékok szülővárosának, Olümpiának az emlékműveit. Ugyancsak megmenekült az egykori görög királyi uralkodó család által használt, Athén mellett fekvő nyári üdülőkastély.

A rendkívüli aszállyal sújtott Görögországban 30 éve nem látott hőhullám tombol, néhány helyen a hőmérséklet a 43 Celsius-fokot is meghaladja Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

A Franciaországból, Romániából, Svédországból és Svájcból érkező tűzoltó csapatok, vízszállító repülőgépek, helikopterek és egyéb járművek terv szerint pénteken és a hétvége folyamán érkeznek a helyszínre.

A ciprusi tűzoltó egységek és repülőgépek már Görögországban vannak

350 tűzoltó, 70 járművel, öt helikopterrel és kilenc repülővel próbálja oltani a tüzet Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

Mindeközben az Európai Unió (EU) felgyorsította a segélynyújtást a tűzvészek által sújtott délkelet-európai országok részére.

A hőhullám halálos tüzeket okozott Törökországban és a térség más országaiban is

Elsődleges célunk mindig az emberi élet védelme, amelyet az ingatlanok és ingóságok védelme, valamint a természeti környezet és a kritikus infrastruktúra védelme követ. Sajnos ilyen körülmények között a fenti célok egyidejű teljesítése egyszerűen lehetetlen” - nyilatkozott Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök egy csütörtök esti televíziós beszédben. Az erdőtüzek szerinte a „klímaváltozás valóságát” bizonyítják.

A több mint ezer tűzoltót a görög hadsereg katonái és önkéntesek csapatai segítik a csaknem húsz vízszállító repülőgép és helikopter mellett az országban tomboló öt nagyobb tűzvészben - tájékoztatott a görög tűzoltóság vezetése.

Lángol a növényzet egy légibázis közelében Tatoi térségében Fotó: MTI/AP/Michael Varaklas

 





Ezeket olvastad már?
Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás