Legalább három évtizede nem volt olyan meleg az Antarktiszi-félszigeten, mint idén – közölte a Santiago de Chile-i Egyetem a friss adatokat.

A hőmérséklet az egész félszigeten több mint 2 százalékkal haladja meg a szokásost. A félsziget északi csücskén idén eddig nulla fok fölött volt az átlaghőmérséklet, amire 31 éve nem volt példa – idézik Raul Cordero klimatológust, az egyetem antarktiszi kutatócsoportjának (USACH) vezetőjét a chilei Antarktiszi Intézet (INACH) hét végén kiadott közleményében.

 

Forrás: Pixabay

A klímakutató szerint az adat aggasztó, mert azt vetítheti előre, hogy a térség 20. század végi gyors ütemű felmelegedése, amely megállni látszott az elmúlt két évtizedben, újraindul.

A György király-szigeti meteorológiai állomás mérései szerint idén négy hőhullám vonult végig a térségen: egy (az ottani) nyáron, kettő ősszel, egy pedig a tél kellős közepén. Összesen 34 napon mértek „extrém meleget”. Az antarktiszi télben, amikor a legalacsonyabbak a hőmérsékletek, idén előfordultak 5 fokos melegek is, ami megakadályozta a Maxwell-öböl befagyását.

A félsziget az Antarktisz legészakibb, Dél-Amerikához legközelebb fekvő része, ahol több ország is működtet kutatóállomást.