A semmiből bukkant fel a majomhimlő Észak-Wales-ben, amelynek ugyancsak ijesztő tünetei vannak: aki elkapja, az először belázasodik és fájdalmak gyötrik, később pedig a himlőkre jellemző kiütések jelennek meg a bőrén. A majomhimlő ugyanabba a víruscsaládba tartozik, mint az egykor világjárványt okozó feketehimlő.

Eddig két esetet azonosítottak, a helyi egészségügyi szakemberek csak annyit árultak el, hogy mindketten egy háztartásban élnek és a tengerentúlon kapták el a betegséget – derül ki a BBC cikkéből.

Az illetékesek megtették a szükséges intézkedéseket, a két beteget kórházba szállították és elvégezték a kontakt kutatást.

„A majomhimlő nagyon ritkán fordul elő az Egyesült Királyságban, nagyon kicsi az esélye annak, hogy elterjedjen a lakosság körében” – mondta Richard Firth, a wales-i kórház egészségügyi megbízottja, majd hozzátette: minden lehetséges kontaktot felkerestek és minden lehetséges intézkedést megtettek, hogy minimalizálják az esélyét a vírus továbbterjedésének.

A WHO szerint nincsen ok az aggodalomra: a legtöbb majomhimlővel fertőzött beteg a kezeléseket követően teljesen felépül.

A majomhimlő testi tüneteiről itt láthatók fotók.