Izraeli tudósok szerint a 4. oltás után ugyan valóban magasabb lesz a szervezet antitestszintje, azonban ez nem elég az omikron-fertőzés megállítására. Az emiatt aggodalmaskodóknak üzent dr. Rusvai Miklós.

„Ne feledjük, hogy az eddigi oltások sem a megfertőződést akadályozták meg, hanem a súlyos szövődmények kialakulásától védtek. Emellett segítettek, hogy a betegséget enyhébb tünetekkel ússzuk meg” – reagált a kutatás hírére a virológus. Rusvai professzor a lényeget így foglalta össze:

„Akárhányadik oltásról is van szó, az mindenképp négy hónapon belül történjen, mert így elég erős antitestszintet indukál a szervezetben ahhoz, hogy még az omikron ellen is működjön.”

Mivel a koronavírus minden változata elsősorban az oltatlanokat veszélyezteti, ezért a szakember nem tartja meglepőnek, hogy a statisztikák szerint az összességében enyhébb lefolyású betegséget okozó omikron esetében is elsősorban az oltatlanok kerülnek kórházba.

A virológus megnyugtatja az oltás védelmét lekicsinylőket – Fotó: Origo

Rusvai professzor nekik ajánlja elsősorban a 4. oltást

Rusvai Miklós a Metropol kérdésére felsorolta azokat, akiknek a leginkább ajánlott felvenni a 4. oltást is. Ezek a csoportok a következők:

  • Különböző immunhiányos betegek
  • Immunelnyomó kezelésben részesülők
  • Daganatos betegek
  • Daganatellenes terápiában részesülők
  • Várandós kismamák (ha az orvosuk ajánlja)
  • Olyan idősek, akiknek társbetegségük, súlyos cukorbetegségük, magas vérnyomásuk vagy jelentős túlsúlyuk van