RETRO RÁDIÓ

Meddig véd a vakcina? Megmutatjuk, hogyan vizsgálják





Az első koronavírus elleni tesztoltásokat tavaly nyáron adták be, és az akkor oltott személyek a vizsgálatok szerint még mindig védettek. „Ez alapján arra következtethetünk, hogy a vakcinák 9 hónapig biztosan védenek” – jelentette ki a Metropolnak Rusvai Miklós, aki az indiai mutáns vírussal és a negyedik hullámmal kapcsolatos kérdéseket is tisztázta lapunknak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.06.
mutálódás

Nap mint nap hallunk az indiai mutáns vírusról rémhíreket, Rusvai Miklós szerint azonban nem kell tartanunk tőle, mivel nem fertőzőbb, mint a nálunk már dominánssá vált brit mutáns, emellett a vakcinák is védenek ellene. A kérdés csak az, hogy meddig. Ennek jártunk most utána a szakember segítségével.

Akiket tavaly nyáron oltottak, még biztonságban vannak

Egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig véd a vakcina, de az biztos, hogy azoknak a személyeknek, akik tavaly nyáron elsők között estek át a tesztoltáson, még nem kell tartaniuk betegségtől.

– Őket folyamatos kontroll alatt tartják, és a vizsgálatok azt mutatják, hogy még mindig biztonságban vannak. Mindezt bizonyítják az ellenanyagtesztek, amelyek jelenleg is pozitivitást mutatnak, de a leginkább árulkodó jel az, hogy az oltott személyek fertőzött környezetben sem betegedtek meg. Ha ez nyár végén is így lesz, akkor majd elmondhatjuk, hogy akár egy évig is védelmet nyújt a vakcina, de jelenleg a 8-9 hónap az, amit bizonyított – jelentette ki Rusvai Miklós.

Rusvai Miklós szerint óvatosnak kell lennünk, de a rettegés indokolatlan (Fotó: Origo)

Nem kell tartanunk az indiai mutánstól

A járvány eleje óta a vírus folyamatosan mutálódik, nálunk Európában a brit, az egyenlítőtől délre Afrikában a dél-afrikai, míg Dél-Amerikában a brazíliai vált dominánssá. A legtöbben most mégis az indiai mutánstól rettegnek, de a szakember szerint mindez alaptalan.

Indiában azért olyan pusztító az új variáns, mert ott idáig az eredeti, vuhani vírus volt jelen, vagyis most találkoztak először a mutáns jelenséggel. Erről azonban azt kell tudni, hogy nem nagyobb a fertőző-és megbetegítő képessége, mint más variánsoknak, ráadásul ha megvizsgáljuk a tüskefehérje szerkezetét, akkor kiderül, hogy a forgalomban lévő vakcinák hatékonyan védenek ellene – mondta a virológus.

Indiában most találkoztak először a mutánssal (fotó: MTI)

Ősszel lehet negyedik hullám, de enyhébb, mint az eddigiek

Sokakat foglalkoztat, hogy lesz-e negyedik hullám, de a jó hír az, hogy erre jelen állás szerint kevés esély van.

– Véleményem szerint május végén fog véget érni a harmadik hullám, és miután a jó idő is nekünk dolgozik, nem valószínű, hogy egyből be is köszönt a negyedik. A légzőszervi megbetegedések nyáron sokkal kevésbé terjednek, ha visszaemlékszünk, tavaly sem volt ez másképp. Ha lesz is negyedik hullám, valószínűleg csak ősszel, de feltehetőleg az már enyhébb lesz, melyben szerepet játszat az is, hogy addigra a gyerekek is védetté válnak, és úgy mehetnek szeptemberben iskolába – fejtette ki Rusvai Miklós.





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás