A 30. héten Kaposváron és Tatabányán emelkedett a koronavírus koncentrációja a szennyvízben. A legtöbb településen még alacsony kategóriába esik a kimutatható vírusmennyiség. Országos átlagban a koncentráció a múlt heti emelkedést követően megállt, ennek ellenére fokozottan kell ügyelni a biztonságra.

Rusvai Miklós szerint azonban ez még nem a negyedik hullámot jelzi. A virológus arra számít, hogy a koronavírus-járvány szeptember közepén robbanhat be újra – írja az Infostart.hu.

A múlt hét hétfőjén, keddjén nyilvánosságra került szennyvízadatokban, hét különböző szennyvíztelep mérései szerint emelkedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Azóta viszont további növekedés nem volt tapasztalható. Lehet, hogy egy kis mértékű hullámzás megfigyelhető, de amíg ez nem tartós tendencia, addig megijednünk nem kell, önkéntes óvintézkedéseket pedig bevezethetünk ugyan, de járványtanilag még nincsen rájuk szükség. A maszkviselést is csak azoknak ajánlom jelenleg, akik valamilyen kockázati csoportba tartoznak vagy valamiért nem akarják oltatni magukat” – részletezte a lapnak szakember.

A szakember úgy gondolja, nagy szerencse kéne ahhoz, hogy októberig megússzuk a fertőzés felgyorsulását Fotó: Origo

A delta variáns a domináns

Rusvai Miklós elmondta azt is, a delta variáns miatt már most is lassú növekedésre számít az adatokban, és azt is hozzátette, hogy nem olyan ideális a helyzet, mint tavaly nyáron, amikor napokon át nem volt covidos halott, valamint alacsonyabb volt a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma is.

Ez az állapot nem tér vissza, folyamatosan növekvő szinttel kell számítanunk, de begyorsulni nagy valószínűséggel csak szeptember második felében fog a negyedik hullám, kis szerencsével még ezt is kitolhatjuk néhány héttel” – mondta még.

Elkezdődött a 3. körös oltás, vasárnaptól már adják az emlékeztető oltásokat azoknak, akik kérik. Megkezdődött az oltási kampány is: a 60 év feletti oltatlanokat személyesen keresik fel.

3. oltás: szabad, de nem kötelező mixelni

Akik már megkapták az oltást, szintén augusztus 1-jétől harmadik oltást is kérhetnek, hogy növeljék a védettségüket a betegség súlyosabb lefolyása ellen. Mint a Metropol megtudta, az oltásokat szabad, de nem kötelező „mixelni”: orvosi ajánlás alapján mindenki szabadon választhatja ugyanazt vagy másik vakcinát, mint amilyet eddig kapott (lásd táblázatunkat). Van elég vakcina, így lehet kérni bármelyiket, ami az orvos szerint beadható.

Grafikon: Metropol