Rusvai Miklós virológust arról kérdezte a Ripost, hogy mit lehet tudni az omikron-variánsról, illetve mik a főbb tünetei.

„Egyvalamit fontos tudni: jelenleg Afrika egyenlítő alatti részén van nagyszámú eset. Az egyéb országokban olyan kevés van, hogy statisztikailag értékelhető adat nincsen. Az egyenlítő alatti Afrikában pedig azért hamis a kép, mert főleg fiatal népesség van, tehát a kevésbé érzékenyek. Ott egy oltatlan, fiatal emberpopulációban terjed a vírus, és emiatt jóval enyhébb tünetek vannak, mint amiket a korábbi variánsoktól Európában, Észak-Amerikában megszoktunk. Ezért nehéz most még bármit mondani, mert nem összehasonlítható a mostani omikron-variánssal fertőzött betegcsoport a korábban a delta- és alfa-variánsokkal fertőzött csoportokkal” – magyarázta Rusvai Miklós, majd folytatta: Az Afrika déli részéről származó beszámolók szerint kevesebb a súlyos eset, a halott és kórházban ápoltak száma is, de hangsúlyozom, ez nem összehasonlítható az európai népességgel.„

A szakemberek nyugalomra intenek (Fotó: Origo)

A tünetek

„A tünetekről annyit lehet tudni, hogy Afrika déli részén kevesebben számolnak be íz-és szaglásvesztésről, viszonylag kevesebb a lázas eset, a súlyos tüdőgyulladások is kevésbé jelentkeztek, eddig. A légzőszervi tünetek a jellemzőek, illetve az elsődleges tünetek között szerepel a fáradékonyság és az alacsonyabb teljesítőképesség – de ez a többi variánsnál is megfigyelhető volt” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy az omikron vélhetőleg terjedőképesebb, mint a korábbi változatok.