„Sajnos, a koronavírus is annak ellenére, hogy nyár van, fellobbant, magasabb esetszámot mutat, mint a korábbi nyarakon, de ne felejtsük el, hogy a koronavírus felfedezése óta eltelt előző két nyáron még kötelező volt a maszkviselés, illetve nem voltak tömegrendezvények” nyilatkozta Rusvai Miklós az ATV Híradónak.

Az immunológus korábban már megjósolta, hogy a koronavírus 6. hulláma ősszel fog tetőzni Magyarországon.

Az emelkedő esetszámok miatt egyre több kórházban rendelnek el látogatási tilalmat: július 21-től nem lehet bemenni a betegekhez a hatvani kórházban, július 23-tól pedig a salgótarjáni megyei kórházban.

Az immunológus úgy véli, jelen pillanatban a koronavírusra jobban oda kell figyelni, mint a szintén egyre több figyelmet kapó majomhimlőre.

Fölfele ívelő szakaszban vagyunk, tehát megint valami megkezdődik, nem tudom megítélni, nem tudom megjósolni, a vágyaimat pedig nem merem kivetíteni, hogy ez most meddig tart és milyen magasra megy. Úgy gondolom, látogatási tilalmak biztos lesznek, tehát nyilván a kórházakban kell majd a legszigorúbb intézkedéseket hozni” magyarázta.

Az immunológus a majomhimlő kapcsán azt mondta, ez egy olyan vírusfertőzés, ami kicsúszott a kontroll alól, ám ez a betegség nem lesz világjárvány. Magyarország pedig – szerencsére – nem tartozik a súlyosan fertőzött országok közé.