„Remélem, elkapom az omikront!” – nyilatkozta néhány hete dr. Rusvai Miklós a Ripostnak, de vajon azt is bevállalná, hogy részt vegyen egy omikron-partin? A lap erről is megkérdezte a virológust.

Én mindhárom vakcinaadagot megkaptam, és ha bizonyítottan gyengébb az omikron megbetegítő képessége, akkor készséggel elkapnám azt, mivel ha a vakcinás védelem mellett átesek a fertőzésen, akkor ezáltal magasabb szintű immunitásom lesz. Antitestes és sejtes védettség a vakcina hatására is létrejöhet, de nyálkahártya-védettség csak a fertőzés után alakul ki. És ha valóban nem okoz olyan súlyos lefolyású betegséget az új variáns, akkor nem leszek nagyon beteg, csak védett” – érvelt a professzor.

Fotó: Metropol/MG

De vajon a védettség érdekében akár egy omikron-partit is bevállalna a virológus, mely most az egyik legújabb őrület a fiatalok körében?

Eszem ágában sincs részt venni egy omikron partin!” – jelentette ki határozottan Rusvai Miklós. „Annak ellenére, hogy paradox módon, szeretnék megfertőződni az omikronnal, biztos, hogy nem vennék részt egy partin, hiszen azért ne felejtsük el, hogy ha az omikronnak általában enyhébbek is a tünetei, mint a korábbi vírusvariánsoknak, nem teljesen veszélytelen, mint ahogy azt Kunhalmi Ágnes példájából is látjuk, aki kórházba került. Az ember ne hívja ki a sorsot maga ellen azzal, hogy szándékosan megfertőződik. Ha úgy hozza az élet, akkor állok elébe a fertőzésnek, de én magam biztos, hogy nem fogok lépéseket tenni azért, hogy megfertőződjek” – mondta.

Másokat is óva int az omikron-partiktól

„Nagy felelőtlenség egy omikron-parti, már csak azért is, mert továbbra is egy kiszámíthatatlan kórokozóval állunk szemben, és ha olyan valakit fertőzünk meg, aki valamilyen oknál fogva nincs beoltva, annak akár az életét is kockáztatjuk” – hangsúlyozza Rusvai Miklós.