Az új fertőzöttek száma enyhén növekedő tendenciát mutat – közölte az Operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos kiemelte: a körülöttünk lévő országokban is hasonló a helyzet, ebben nagy szerepe lehet az új mutáns vírusoknak.

„Néhány napja még 33 ilyen eset volt, ma ez a szám már 69. Ezeknek a személyeknek csak egy része függ össze utazással, Németországból, Ukrajnából, Nigériából tértek haza ezek a fertőzöttek, majd továbbadták a közvetlen környezetüknek. Ugyanakkor az esetek egy jó része, nem utazással összefüggő, a mutáns forma közösségi terjedésnek indult” – jelentette ki Müller Cecília. Mint kiderült, a dél-afrikai és a brazil mutáns továbbra sincs jelen Magyarországon, viszont a brit mutánst egy ember akár négy másiknak is átadhatja, ami duplája a korábban ismert adatnak.

Folytatják a háziorvosok az oltást

Az elmúlt napon 16 ezer embert oltottak be a háziorvosok, jövőhéten pedig 50 ezer oltás beadását tervezik. A héten az AstraZeneca mellett Pfizert és Modernát is kaptak. Emellett ma megkezdik az oltópontokon a Szputnyik V vakcinák beadását is, mint ismert, 560 fővárosi praxis választhatott ki 5-5 főt. A négy fővárosi oltóponton összesen 2800 adag van az orosz vakcinából. Müller Cecília kiemelte, hogy 18 év felett bárki megkaphatja, viszont az alkalmazási előiratban bizonyos krónikus betegeknek nem ajánlják, ezért itthon egyelőre csak egészségeseknek adják. Mint ismert, a vajdasági magyarok közül is sokan megkapták már, és semmilyen különösebb mellékhatást nem tapasztaltak.

Oltópontok Budapesten

  • Délpesti- Centrumkórház
  • Szent Imre Kórház
  • Szent János Kórház
  • Honvédkórházban

Mindenki sorra kerül, aki jelentkezik

„Az se ijedjen meg, akit még nem hívtak be védőoltásra, semelyik csoport nem marad ki, elindultunk a legidősebb korosztálytól, és haladunk szépen visszafelé. A 70-75 évesek a következők” – árulta el Müller Cecília.

A halálos áldozatok fele idősotthonban kapta el a vírust

Egy 21 ország adatait tartalmazó felmérésből kiderült, hogy a halálesetek 46 százalékában a szociális otthonok lakói voltak érintettek. „Ez rendkívül magas szám, és bár mindent megtettünk az idősotthonok védelmében, a második hullám alatt is több helyen felütötte a fejét a járvány” – jelentette ki a szakember.

  • 865 telephelyre jutott be a vírus, 1074 hely azonban érintetlen maradt
  • Összesen 23 007 gondozottnál mutatták ki a vírust
  • 3316-an elhunytak, 17 264-en meggyógyultak, 840 beteget ápoltak kórházban