RETRO RÁDIÓ

„Rocco egy igazán édes ember volt” – torkon szúrta a darázs, meghalt a zöldséges Szentendrén





Esélye sem volt a túlélésre annak a zöldségesnek, aki a szentendrei munkahelyén lenyelhetett egy darazsat. Rocco mintegy 8 éve dolgozott Márk alkalmazottjaként a Bükkös-parti bódéban. A főnök ugyan azonnal segítséget hívott, de az 56 éves férfin már nem lehetett segíteni.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.08.05.
tragédia

Mécsesek pislákolnak Szentendrén, a Bükkös-parti zöldségesbódé előtt. A folyamatosan érkező törzsvásárlók most nem feltétlenül almáért vagy paprikáért jönnek, a legtöbben csupán néhány mondatot szeretnének váltani a láthatóan megviselt Márkkal, az üzlet tulajdonosával. A kereskedő fogadja a részvétnyilvánításokat, egyben mindenkinek elmondja: nem érti, mi történt.

Gyorsan megérkezett a rohamkocsi

„Itt voltam Rocco utolsó perceiben. Szörnyű volt a halálát végignézni. Nem is nagyon tudok róla beszélni” – nyilatkozta a Borsnak a fiatal vállalkozó, aki körülbelül 8 éve adott munkát a sokak által szeretett férfinek. A lap úgy tudja: Rocco éppen a bódé előtt tevékenykedett az áruval, amikor valahogy berepült a szájába egy darázs, ő pedig lenyelte a szárnyas rovart. Az állat megcsípte a torkában, így a férfi megfulladt. A mentők gyorsan a helyszínre értek, de a hosszas próbálkozásuk ellenére sem tudták az életét megmenteni.

Roccót gyászolják vendégei és barátai Fotó: bors.hu

 

Szerette az életet

Rocco az ismerősök szerint egy életvidám férfi volt, még akkor is, amikor nem minden alakult a kívánsága szerint. Egyetlen fia született, aki egy érzelmes Facebook-posztban reagált édesapja halálhírére:

„Egy szál gyertya, mely lassan végig ég/Egy élet, mely percek alatt véget ért./Itt hagytad azokat, akik szerettek téged/De emléked örökre a szívünkbe égett!” – szólt az idézet, majd ifjabb Rocco arra kérte az édesapját ismerőket, hogy igyanak egyet az emlékére.

A Bors megtalálta Rocco egy korábbi barátnőjét.

„Ugyan 20 éve nem járunk együtt, mégis végig tudtunk egymás dolgairól, hiszen sokszor találkoztunk a városban. Rocco egy igazán édes ember volt, aki élvezte az életet és az apró örömöket. Bárkivel képes volt elbeszélgetni, ezért is szerették a vevői” – magyarázta a gyászoló nő, és hozzátette: a férfihez nagyon közel állt az édesapja, akit másfél hónappal ezelőtt veszített el.

A Bükkös-parti zöldségesnél dolgozott Fotó: bors.hu

Fia tartotta benne a lelket

„Rocco teljesen összetört Józsi bácsi halála után. Képtelen volt beletörődni, hogy már nincs többé. Már csak a fia és az unokái tartották benne a lelket” – fejezte be Mónika.

Ugyan a Bors elérte Rocco egyik testvérét is, de ő a fájdalma súlya alatt nem kívánt bővebben nyilatkozni.

„Képtelen vagyok megszólalni” – mondta a húg.

Több haláleset történt a nyáron, amit egy darázs okozott

A nyáron már okozott halálesetet darázscsípés. Az áldozatok saját maguk sem tudták, hogy allergiások a darazsak és méhek mérgében lévő fehérjére.

  • Július 10. Ribarics Tamást, a Tales of Evening rockbanda gitárosát csípte meg egy darázs, majd valamivel délután 5 óra után kómába esett. Azonnal kórházba szállították, de 13 nappal a történtek után már nem ébredt fel többet a kómából.
  • Július 17. Kisoroszinál, a Szentendrei-sziget strandolásra is kijelölt helyén a melegben gondtalanul strandoló fiatal hölgy épp hűsítő sörét iszogatta. A fémdobozban nem látta, hogy két kortyolás között két darázs is belerepült az italába, amelyet ő azonnal le is nyelt. A darazsak megcsípték a nyelőcsövét, ami azonnal allergiás reakciót váltott ki, a torok felduzzadása miatt pedig kezdett elzáródni a levegő útja. A gégemetszés elől megmenekült a fiatal nő, de szívmasszázst kellett rajta alkalmazni.
  • Július 22. Püspökladányban egy lányt támadtak meg a darazsak. Este egy barátját kísérte ki, zseblámpával világítva, amikor a fényt látva támadt rá egy hatalmas darázs, ami azonnal megcsípte. Percek alatt bedagadt a szúrás helye, majd az arca és a torka is, levegőt sem kapott, majd eszméletét vesztette. A mentők hamar kiértek, ám amikor a mentő elindult volna a karcagi kórházba, a rohamkocsiba is beszállt két lódarázs, óriási riadalmat okozva. A lány szerencsére már jól van.
A darázscsípés-allergiát csak vérből lehet kimutatni. Az sem ritka, hogy valaki gyerekkorában nem, de évekkel később lesz allergiás a csípésre. A felnőttek csaknem három százaléka fokozottan érzékeny a rovarcsípésekre, a legtöbb esetben a darázs csípésére. Ha valakinél ilyen történik, azonnali mentőt kell hozzá hívni.

A végzetes sokk tünetei

  • Az anafilaxia egy túlérzékenységi reakció, annak a legsúlyosabb formája. Nagyon gyakran darázscsípés után jelentkezik, de vannak bizonyos ételek, mint például a tej, tojás, mogyorófélék, amelyek ugyanilyen reakciót tudnak kiváltani. Általában jellemző, hogy nem az első alkalommal jelentkezik a heveny reakció, hanem ismételt találkozáskor – magyarázta a Ripostnak dr. Bense Tamás gyermekorvos.

  • Vannak helyi tünetek (ahol a csípés történt), azon a részen lehet duzzanat.

  • Előfordulhat, hogy rövid időn belül az ajkak, az arc szintén beduzzad.

  • Emellett általános tünetek is jelentkezhetnek: gyengeségérzés, zavartság, hányás, hasi panaszok, émelygés, verejtékezés, nehézlégzés.

  • Ahogy a csípés körüli területek is beduzzadnak, ugyanúgy a légutakban is jelentkezhet duzzanat, ami fulladáshoz vezethet. Ez az egyik halálok darázscsípés esetén, a másik a keringési rendszer összeomlása. Életet veszélyeztető állapot alakulhat ki.





    Ezeket olvastad már?
    Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

    Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

    Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

    Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

    A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

    A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

    A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

    A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás