Akár 40 fok is lehet, ami hőérzetben még több. Ha napon vagyunk, akár 45 fokos hőmérséklettel is kell számolnunk” – figyelmeztet dr. Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója, aki szerint a mostani forróság több okból is veszélyesebb a szokásosnál.

Még nem készült fel a szervezetünk

Egy kifejezetten tartós és nagyon erős hőhullámot tapasztalunk. Ez most többszörösen rosszabb az éves, szokásos elsőhöz képest, mivel nagyon hűvös tavasz után érkezett. Az éves első hőhullámnál még nem alakultak ki azok a megfelelő praktikáink, amivel védekezünk az ilyen forróság ellen, és a szervezetnek problémás az alkalmazkodás, még nem volt ideje fokozatosan átállni” – mondta a dr. Pintér Ferenc. A meteogyógyász szerint szokatlan, hogy a vörös kódot napokra kell elrendelni. – „Az első hőhullám nem szokott egy hetet meghaladó lenni. Ez igen ritka, ami azt jelenti, hogy az ilyenkor szokásosnál is komolyabban kell venni a hőség elleni védekezést” – teszi hozzá.

Ilyenkor megnő a közúti balesetek, infarktusok és sztrókok száma

Mindenkit megvisel ez a hőség, nem csak a frontérzékenyeket. Az időseket, a krónikus betegeket, a kisgyermekeket még inkább fokozottan védeni kell a hőségtől. Ilyenkor még az egészséges emberek is sokkal figyelmetlenebbek, agresszívebbek lehetnek.

(Fotó: balesetinfo)

A tartós forróság miatt egyre jobban kifárad a szervezet, mivel éjszaka nem tudunk aludni, csak forgolódunk, emiatt másnap ismét kimerülten ébredünk. Megszaporodnak a rosszullétek és megnő az infarktusok és sztrókok száma, mivel a nagy meleg élettanilag nagyon kedvezőtlenül befolyásolja a keringési rendszerünket” – figyelmeztet a szakember.

Komolyan kell venni a védekezést

Ilyenkor a tűző napon nagyon erős a napszúrás veszélye. „Komolyan kell venni a védekezést, mert kiszáradhatunk, aminek életveszélyes következményei lehetnek. Roppant fontos a megfelelő folyadékbevitel. Figyeljünk a veszélyeztetett korcsoportokra, a kisgyermekeket, időseket itatni kell, mivel nekik nincs szomjúságérzetük. Ha sztrókra, infarktusra utaló jelek vannak, hívjunk orvosi segítséget. Lehetőleg tartózkodjunk, minél többet a hűvös szobában, árnyékban. És még egy fontos dolog: ne hagyjunk gyermekeket, állatokat a parkoló autókban” – figyelmeztet dr. Pintér Ferenc.

Fotó: Shutterstock