RETRO RÁDIÓ

Riasztó felfedezés: ez is lehet egy nagyon aggasztó poszt-Covid-tünet





Eddig is számos olyan tünetet állapítottak meg az orvosok, amelyek már a betegség lezajlása után jelentkeztek, most azonban egy újabb, minden eddiginél veszélyesebb utóhatást mutattak ki a betegek harmadánál.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.17.
utóhatás

A koronavírus önmagában is nagyon súlyos tünetekkel jár, de sok beteg számolt már be arról, hogy hetekkel a felépülés után is még kellemetlen poszt-Covid-tünetek keserítik meg az életüket. Az ezzel kapcsolatos kutatások jelenleg is zajlanak, ezért időről időre újabb panaszokról számolnak be a szakemberek. A betegek és az orvosok beszámolói alapján a megfertőződés után sokan szenvedhetnek alvászavar, ízületi fájdalmak, szív- és tüdőproblémák jelentkezésétől. A tünetek listája azonban most újabb taggal bővült: a koronavíruson átesett betegek közel harmadánál állapítottak meg valamiféle neuropszichiátriai problémát – írja a Bors.

 

(Fotó: Pixabay)

A The Lancet Psychiatry nevű tudományos folyóiratban publikált tanulmány kutatócsoportja az Oxford Egyetemen végezte a felméréseket, amelyek részeként 81 millió amerikai ember egészségügyi adatait vették alapul. Közöttük találtak több mint 236 ezer olyan beteget, akik igazoltan elkapták a koronavírus-fertőzést, és akik 33,6%-ánál kimutattak valamilyen neurológiai vagy pszichiátriai problémát a megbetegedést követő fél évben. A kutatók arra is rájöttek, hogy a közel százmillió ember közül sokkal inkább a koronavírusos betegekre jellemző ez a panasz, mint például az influenzán áteső felépültekre.

Azok között, akik ezt a poszt-Covid-tünetet produkálták, 14 különböző fajta neuropszichiátriai problémát állapítottak meg, például hangulati rendellenességeket, szorongást, szerhasználati problémákat és álmatlanságot is. Ide tartozik még a demencia és az olyan orvosi vészhelyzet is, mint az iszkémiás sztrók.

A tanulmány nem állítja megcáfolhatatlanul, hogy ezeket a súlyos panaszokat közvetlenül a koronavírus-fertőzés váltotta ki. Ez azt jelenti, hogy a megbetegedés olyan szövődményeket okoz az ember immunrendszerében, amelyek miatt akár végzetes utótünetek is jelentkezhetnek.

Müller Cecília tiszti főorvos korábban arra kért mindenkit, aki koronavírusos megbetegedése után tüneteket észlel, forduljon az ilyen esetekkel foglalkozó poszt-Covid-központhoz, amelyek az egyetemek klinikáin már működnek.





Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás