Egy esős május után egy igazán forró június köszöntött be. A kánikula igazán megterheli a felkészületlen szervezetet, ráadásul azoknak az embereknek, akiknek nincsen módja klímát beszerezni vagy beépíttetni, rengeteg izzasztó éjszaka következik. Kivéve, hogyha megfogad néhány egyszerű tanácsot és praktikát, amiket hasonló helyzetben lévő emberek tapasztalata tökéletesített az elmúlt években.

Egy hölgy érdeklődött a III. kerület/Óbuda Facebook-csoportjában, hogyan tudná albérletét kicsit lehűteni klíma hiányában.

„Kedves Panellakók! Remélem maradhat a poszt, mert nagyon bízom benne, hogy tudtok segíteni! Akik panelban laknak és nincs légkondijuk, hogyan oldják meg a lakás hűtését?” – kezdte kérdését a nő. Majd meg is magyarázta, hogy miért került ilyen helyzetbe: „Légkondi sajnos egyelőre nem játszik, mert a házban idős vezetékek vannak, és a szakember szerint ez így nem opció.

Sokan nem bírják elviselni a nagy meleget Képünk csak illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A hozzászólások közül a legjobb tanácsokból szemezgettünk, és közülük egy csokorra valót szedtünk össze nektek:

  1. „PET-palackban fagyassz le vizet. Azt tedd a ventilátor elé, így hideg levegőt fog fújni, amíg lassan felolvad” – adott tanácsot Katalin.
  2. „Napközben ablak becsuk, redőny lehúz. Így nem jön be a meleg, éjjelre pedig minden ablak kitárva. Ha hazaérek, néhány fokkal hűvösebb szokott lenni. Reggel, amíg itthon vagyok, minden ablak nyitva. Én ezt csinálom” – árulta el saját praktikáját Marta.
  3. „Amit Magyarországon nem szeretünk, pedig az ára a klíma töredéke… Amerikában és a Karibi-térségben rendkívül népszerű, ez pedig a csillár ventilátor. Gondolkodj el rajta” – szólt hozzá a bejegyzéshez Ági.
  4. „Segíthet, ha pamut lepedőt – nem gumisat – bevizeztek, kicsavarjátok és a karnisra a függöny helyett vagy mellett felcsíptetitek éjszakára. Valamennyire lehűti a beáramló levegőt. Reggelre megszárad, este újra meg kell csinálni” – fejtette ki saját trükkjét Szilvia.
  5. „Hideg vizes zsebkendő, törülköző a nyakra, csuklóra, ez a legjobb. Hideg víz alá tartani a csuklónkat, arcot mosni amikor csak lehet” – adott tippeket Mária az óbudai csoportban.
  6. „Egy tipp: rakd be a párnahuzatodat, vagy ágyneműdet a hűtőszekrénybe/mélyhűtőbe aztán éjszakára vedd ki és jó hideg lesz az ágy” – olvasható egy egyedibb praktika Minkától.
  7. „Ventilátor, ablak nyitva napközben is. Hideg 0 százalékos ízesített sör, és napi kétszer-háromszor hideg vízzel letusolok. Így is nehéz, de így azért ki lehet bírni ezt a pár hónapot” – mutatott rá saját trükkjére Tamás.

Még néhányan a mobilklíma vásárlását, vagy éppen a hideg vizes lábmosást ajánlották, mégis amire a legtöbben „szavaztak”, az a csillár ventilátor volt, meglepően sokan ezt az alternatívát részesítik előnyben a meleg ellen.