Indiában több esetben jelentettek Covid által kiváltott mucormycisist avagy feketegomba-fertőzést. A fertőzés erősen rezisztens, így megbetegedést és halálesetet okoz a transzplantáción átesetteknél, intenzív osztályokon fekvőknél és immunhiányos betegeknél.

India, koronavírus

Fotó: shutterstock

A napi.hu leírása szerint a tünetek közé tartozik a fájdalom, láz, és a szemgolyó kidülledésével járó szemüregfertőzés. A betegség következtében az orrüregeket elválasztó orrsövény, a szájpad, valamint a szemüreget és a melléküregeket határoló csontok elpusztulnak. Az agyállomány betegsége esetén görcsök, beszédnehézségek és részleges bénulás léphet fel.

Manish Munjal, a Sir Ganga Ram Kórház vezető fül-orr-gégésze szerint ismét emelkedik a Covid-19 által kiváltott veszélyes gombás fertőzéses eseteknek a száma. Az elmúlt két napban hat ilyen beteget vettek fel. Ajay Swaroop, a kórház fül-orr-gégészeti osztályának vezetője szerint a koronavírus kezelésében alkalmazott szteroidok, valamint az a tény, hogy sok koronavírusos betegség könnyebben fertőz cukorbetegeket, az egyik oka lehet a feketegombás esetek számának újbóli emelkedésének. A fertőzés gyakran fordul elő olyan betegeknél, akik felépültek a Covid-19-ből, de olyan társbetegségekkel küzdenek, mint a cukorbetegség, a vese- vagy szívelégtelenség vagy a rák.