Működésbe kezdett Magyarországon a Philip Morris újrahasznosító központja





Mintegy 3 milliárd forintos beruházással megkezdte hivatalos működését a Philip Morris International (PMI) globális környezetvédelmi újrahasznosító központja Magyarországon.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.09.01.
befektetés

A beruházás és annak közös átadása a magyar kormány és a PMI közötti hosszú távú stratégiai együttműködés megerősítését szolgálja. A Magyarországon létesített, PMI CIRCLE nevet viselő újrahasznosító üzem, a globális működési központ és a termékbevizsgáláshoz szükséges mérnöki labor mind elengedhetetlen részét képezik a vállalat által fejlesztett füstmentes technológiák teljes életciklusára vonatkozó környezetbarát megtervezésének és lebonyolításának.

A PMI hatalmas vállalati átalakuláson megy keresztül a füstmentes jövő elérésének érdekében

A vállalat a környezetbarátabb termékek fejlesztésével, valamint a termékek élettartamának és javíthatóságának fejlesztésével, és azok újrahasznosításával kíván hozzájárulni a körforgásos gazdaság megteremtéséhez. A vállalat célja, hogy 2025-ig minden füstmentes elektronikai eszköze környezetbarát tanúsítással rendelkezzen, és valamennyi fogyasztó számára a használt termékek visszagyűjtése és újrahasznosítása elérhető legyen.

A PMI fokozott hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra és a körforgásos gazdaság megteremtésére, tehát a népegészségügyi ártalmak csökkentése mellett a környezeti károk enyhítésére is. A világon jelenleg két PMI CIRCLE központ működik, az egyik – most átadott üzem – hazánkban, a másik Japánban található. Az üzem mellett a területhez tartozó globális működési központ is Magyarországon van, a termékbevizsgáláshoz szükséges mérnöki laborral együtt, melynek a termékfejlesztésben is kiemelt szerepet szán a vállalat, hazai kutatócsoportok és egyetemek bevonásával.

A PMI mostani, 3 milliárd forint értékű beruházása is a magyar gazdaságot támogatja. A magyar mellett csak Japánban van ilyen újrahasznosító központ, ami azért különleges, mert itt van az egész recikáló központ globális motorja Magyarországon. A Philip Morris mostani beruházása a modern technika és a fenntarthatóság mellett segíti azt a gazdasági célt is, hogy elérjük az 5 és fél százalékos GDP-növekedést, amivel sikerre visszük a céljainkat. A vállalatnak és azoknak, akik ebben a beruházásban részt vettek csak azt tudom mondani, a magyar kormánynál a jövőben is partnerre fognak találni” – mondta el Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Magyarország kitűnő elhelyezkedése, kiváló infrastruktúrája, külgazdasági kapcsolatai, gazdasági és befektetési környezete, valamint a magyar kormány elkötelezettsége a fenntarthatóság iránt mind döntő érvek voltak a helyszín kiválasztása során. A pandémiát követő időszakban gazdaságainknak a jobb technológiai megoldásokra kell támaszkodnia a fenntartható jövő elérése érdekében. Üdvözöljük, hogy a magyar kormány jól érti ezt a célt, és támogatja az üzleti szektort abban, hogy ebből kivegyék a részüket” – hangsúlyozta Miguel Coleta, a PMI fenntarthatósági igazgatója.

A Covid megmutatta, hogy a tudomány és a technológia hogyan tud választ adni a társadalmi problémákra... Ki kell használnunk a tudomány, a technológia és az innováció által nyújtott lehetőségeket is. A PMI CIRCLE is egy ilyen projekt, amelyben próbáljuk a tudomány és a technológia erejét kihasználni. Ezért is szeretnénk kilépi a cigaretta-üzletágból, hogy együtt építhessük a füstmentes jövőt. Hiszünk az együttműködésben annak érdekében, hogy a cigarettázás megszűnjön, és ezzel annak az egymilliárd embernek is jobb legyen, akik nem szoknak le, hanem egyébként folyatnák a cigarettázást” – tette hozzá a fenntarthatósági igazgató.

A magyarországi létesítmény létrehozására a vállalat első körben mintegy 10 millió USA dollárt (3 milliárd forint) fordított. A kezdeti beruházáson túl ezt követően évi minimum 3,4 millió USA dollár, tehát kb. egymilliárd forint rendszeres ráfordítás várható, mely később további fejlesztési, növekedési ráfordításokkal bővülhet.

A kezdeti fázisban kb. havi 150 ezer eszközt dolgoznak fel a magyarországi központban

Ezek elsősorban Európából érkeznek hazánkba. Hosszú távon azonban a vállalat ennél is nagyobb lefedettséget, és további lényeges kapacitásbővítést tervez annak érdekében, hogy biztosan ki tudják majd szolgálni Magyarországról a folyamatosan növekvő igényeket.





Ezeket olvastad már?
Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás