A mai napon Orbán Viktor bejelentette, hogy elértük a 4,5 millió beoltott személyek számát. Az előző naphoz képest most 1190 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 796 390 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 71 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 041 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 608 891 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 158 458 főre csökkent. 2612 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 338-an vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koroanvirus.gov.hu kormányzati oldalon.

György István ismertette az oltások menetrendjét

Az országos oltási munkacsoport vezetője azt mondta, hogy továbbra is éllovasok vagyunk Európában. Átléptük a 4,5 millió beoltottat. Az oltási program ütemes haladásának és a keleti vakcináknak köszönhetően mi már a 18 éven aluli fiatalokat is tudjuk oltani, míg máshol a 60 éven felüliek sincsenek beoltva.

Fiatalok oltása, vakcina,16-18 évesek

Egy apa mutatja a fia oltási igazolását, miután a fiatalt beoltották a német–amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagával (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Ez a pontos oltási terv

Egyik oltóanyagot sem őrizgetjük, így mindenki a lehető leghamarabb megkaphatja az oltást” – mondta György István. „Aki orosz oltóanyagot szeretne, az minél előbb foglaljon időpontot. A Sinopharm-vakcina is elérhető még mindenki számára, a kínai oltóanyag minden kórházi oltóponton elérhető. Az AstraZeneca esetében is vannak szabad időpontok. 64 800 adag Moderna érkezett, de ezek jelentős részét a második körös oltásra használják. 30 ezer ember kaphat Modernát első körben – ismertette az országos oltási munkacsoport vezetője.

A nehezén már túl vagyunk

Müller Cecília elmondta, hogy a járvány harmadik hullámának a nehezén túl vagyunk. A gyógyult betegek száma négyszerese az aktív fertőzötteknek. Közölte: lassan visszaérünk ahhoz a természetes állapothoz, ami a hazai közegészségügyi helyzetet jellemezte a járvány előtt. Sokan, sokat tesznek annak érdekében, hogy ez a helyzet megmaradjon. Most már a harmadik hullám vége felé megnövekszik ennek az értéke.

„Nem zárult le a világjárvány, sőt a közvetlen környezetünkben sem ilyen kedvező a helyzet, mint nálunk. Országos szinten is csökken a szennyvízben lévő koronavírus-örökítőanyag mennyisége. Csak Pécsett és Szekszárdon volt egy kicsi növekedés” – ismertette a szakember.

Mindenki menjen el a szűrővizsgálatokra!

2612 főre csökkent a kórházban ápoltak száma – mondta Müller Cecília. Éppen azért, mert kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, így el tudnak indulni a kórházakban a tervezett műtétek, folytatódnak a népegészségügyi szűrések is.

Az országos tiszti főorvos ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy aki meghívást kap egy szűrővizsgálatra, az feltétlenül menjen el. 310 ezer meghívólevél megy majd ki a méhnyakrákszűrésre – tette hozzá.

Mutatjuk, hányan szegték meg a szabályokat

Kiss Róbert elmondta, hogy 434-en nem viseltek maszkot csütörtökön. 55 ember szegte meg a kijárási tilalmat – tette hozzá. A korridorokon 47 rendőri intézkedés volt. 1589 hatósági házi karantént rendeltek el.