Az új, Dél-Afrikában megjelent koronavírus-variáns megjelenését követően fontos kérdéssé vált, hogy mennyi időbe telhet egy új oltóanyagot kifejlesztése, amennyiben kiderül, hogy a mostani vakcinák nem hatékonyak ellene. Az ATV megkereste Karikó Katalint is az ügyben. A Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus írásban azt közölte, hogy a Pfizer egy esetleges új oltóanyag kifejlesztését az eddigi 100 napról 31 napra tudja csökkenteni. A biokémikus hangsúlyozta azt is, hogy nem jelenthető ki, hogy a jelenlegi vakcina nem véd a koronavírus új variánsával szemben.

Mint arról korábban a Metropol is beszámolt, jelenleg is tart annak vizsgálata, hogy az oltottak megbetegszenek-e Dél-Afrikában.

Versenyfutás az idővel

Az elsődleges kutatások szerint a dél-afrikai fertőzések 90 százalékáért felelhet az Egészségügyi Világszervezet által omikronnak keresztelt új dél-afrikai változat, amelyet elsőként Belgiumban azonosítottak. A hazánkban is előbb-utóbb megjelenő új variánssal kapcsolatos laboratóriumi vizsgálatokat a Pfizer mellett több vakcinagyártó is gőzerővel folytatja. Az omikron tüskefehérjéjében 32 mutációt azonosítottak, ennek ellenére közel két hét múlva kiderülhet, hogy a jelenlegi vakcina mennyire hatékony az új variációval szemben.

„Egyelőre azt lehet tudni, hogy az az ember, aki Belgiumba repült és omikron-variánst találtak a szervezetében, nem volt beoltva. Az az utas viszont oltott volt, aki Hong-Kongban karanténba került és pozitív tesztje, de arról nincs jelentés, hogy megbetegedett volna”- mondta el az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, aki hozzátette azt is, hogy most majd azt figyelik, hogy mi történik az oltottakkal és azokkal, akik nem kaptak oltást.