A koronavírus-járvány elleni küzdelemben az évente beadott oltás jobb megoldás a gyakoribb emlékeztető oltásoknál – mondta Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója. A Reuters cikke szerint a Pfizer/BioNtech vakcinája hatékonynak bizonyult az erősen mutált omikron-variáns által okozott súlyos betegségek és halálesetek ellen, de kevésbé hatékony a megfertőzések megelőzésében. A megbetegedések számának növekedésével egyes országok kiterjesztették az emlékeztető oltásokat, vagy lerövidítették a beadott oltások közötti korábban megszabott időkeretet.

Fotó: AFP/Christof Stache

Az izraeli N12 Newsnak adott interjújában a Pfizer vezérigazgatóját arról kérdezték, hogy mi a véleménye a négy-öt havonta beadandó emlékeztető oltásokról.Ez nem lesz jó forgatókönyv. Amit remélek, hogy lesz egy olyan vakcina, amelyet évente egyszer kell majd beadatni” – mondta Bourla. „Évente egyszer könnyebb meggyőzni az embereket, hogy oltassák be magukat” – nyilatkozta a Pfizer vezetője, és hozzátette, vizsgálják, hogy tudnak-e olyan vakcinát készíteni, amely lefedi az omikront, és nem felejti el a többi mutációt, mert szerinte ez lehet a megoldás. Bourla elmondta, hogy a Pfizer már márciusban készen állhat az omikron elleni újratervezett vakcina engedélyeztetésére és tömeggyártására.

Három tanulmányra hivatkozva az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) pénteken azt közölte, hogy egy harmadik adag mRNS-oltás kulcsfontosságú az omikron elleni küzdelemben, amely 90 százalékos védelmet nyújt a kórházi kezelés ellen. Az izraeli Sheba Medical Center által hétfőn közzétett előzetes tanulmány szerint a negyedik oltás még magasabb szintre növeli az antitestek mennyiségét, mint a harmadik, de valószínűleg nem elegendő az omikron kivédésére. Ennek ellenére a második emlékeztető adása továbbra is javasolt a kockázati csoportok számára.