Kattints ide, és kövesd percről percre a mai matematika írásbeli érettségi minden pillanatát!

A SuliLife középiskolai portál folyamatosan frissülő cikkekkel és a megoldásokkal kíséri végig a matekérettségit is. A három kiemelt tárgy közül idén is a matematika a második, amiből mindenkinek vizsgáznia kell. Szinte minden évben ez az a vizsgatárgy, melytől a legtöbb diák a legjobban tart.

érettségi, matek írásbeli

Hamarosan kezdődik a matematikaérettségi (Fotó: Keresztesi Balázs/Metropol)

Az érettségizők május 4-én reggel 9 órakor kezdték meg kidolgozni a 2021-es matematikaérettségi feladatsorát. A teljes vizsgasor megoldására összesen 180 percük, azaz 3 órájuk van. Az Oktatási Hivatal adatai alapján idén 68 037 fő tesz középszintű, és 5350 fő tesz emelt szintű érettségit.

A vizsgaidőszakban összesen 72 303 végzős középiskolás érettségizik

érettségi, matek írásbeli

Ma matematikából adnak számot tudásukról (Fotó: Keresztesi Balázs/Metropol)

A SuliLife középiskolai portál eddig is rengeteg tanácsot, oktatóanyagokat, teszteket és videós magyarázatokat jelentetett meg, hogy a diákokat segítse a felkészülésükben, az érettségi napján pedig percről percre közöl majd minden fontos információt!

érettségi, matek írásbeli

A fiatalok türelmesen várakoztak az iskola előtt (Fotó: Keresztesi Balázs/Metropol)

Az érettségin elsőként egy 45 perces feladatsort kell kitölteniük a vizsgázóknak. Itt 12 rövid matematikai feladatot kell megoldaniuk, tetszőleges sorrendben. Ebben a vizsgarészben összesen 30 pont szerezhető meg. Ezt követően, a második részben következnek a hosszabb, részletesebb kifejtést igénylő feladatok. Ebben az első hármat kötelező megoldaniuk, azonban az utolsó három feladat közül egyet tetszés szerint kihagyhatnak.

érettségi, matek írásbeli

Nagyon fontos, hogy betartsák a higiéniai szabályokat, ezért kézfertőtlenítőket tettek ki az iskola bejárata elé (Fotó: Keresztesi Balázs/Metropol)

Márton Viktor tiktokker, aki azzal tett rendkívüli népszerűségre szert, hogy egy perc alatt old meg könnyen és érthetően bonyolult matematikai feladatokat, a SuliLife-fal közösen azonnal az érettségit követően jelentkezik a feladatok nem hivatalos megoldásával, és videóban azok magyarázatával, így érdemes figyelni az oldalt. Viktor szerint az érettségi időszakában az a legnehezebb, hogy pozitívan álljunk a világhoz, és belássuk, hogy nem az életünk múlik rajta. A feladattípusok közül úgy véli, hogy a legtöbb diák leginkább a koordinátageometriától és a valószínűségszámítástól retteg.

A matematikaérettségi hivatalos megoldásait május 5-én reggel teszi közzé az Oktatási Hivatal. Az érettségi vizsga eredményéről kiállított dokumentumokat az érettségijelentkezést fogadó intézményben az eredményhirdető értekezleten adják át a vizsgázóknak. Az eredményhirdető értekezlet időpontját és helyszínét az érettségijelentkezést fogadó intézmény határozza meg.