A négy intubált beteget eredetileg az Indiai-óceánban található, szintén Franciaországhoz tartozó Mayotte szigetéről szállították át a közeli Réunion szigetére, ahonnan 11 órás repülőutat követően péntek délelőtt érkezik meg az egészségügyi repülőgép Párizsba.

Az egészségügyi hatóságok hatalmas erőket mozgósítottak az evakuációhoz: a betegeket 15 egészségügyi dolgozó, köztük három orvos és négy ápoló kíséri, valamint 800 kilogrammnyi műszer is a fedélzeten van.

A betegek nincsenek maguknál, intubálva vannak” – mondta Bertrand Guihard, Réunion mentőszolgálatának vezetője az indulás előtt a réunioni Saint-Denis repülőterén tartott sajtótájékoztatón.

Ha nem is létezik zéró kockázat az egészségügyben, mi minden eszközt rendelkezésre bocsátottunk, hogy minimálisra csökkentsük a kockázatokat az egészségügyi kapacitások terén, ami az ápolók, az eszközök, a szervezettség és az előkészítés adatait illeti” – hangsúlyozta a főorvos.

Franciaország tengerentúli és európai területe között nem ritka az egészségügyi evakuálás, de ez az első alkalom, hogy egyszerre négy súlyos beteget szállítanak el.

A polgári repülési igazgatóság külön engedélyére is szükség volt ahhoz, hogy az Air Austral légitársaság fedélzetére vehesse a betegeket.

Két hordágy szállítására van állandó engedélyünk, külön engedélyt kaptunk négyre” – jelezte Amine Tadjadit, a légitársaság részéről.

Mindegyik betegnek 9 ezer liter oxigén áll rendelkezésre, ami jóval több, mint az orvosok szerint szükséges 7 ezer liter. Ez a mennyiség határozta meg a szállítandó betegek számát, miután a fedélzeten tárolható oxigénmennyiség korlátozott – mondta a helyi mentőszolgálat vezetője.