„8-10 éve küzdök parlagfűallergiával, a tünetek pedig 2-3 héttel ezelőtt durván felerősödtek. Ez az időszak egybeesik a viharos esőzésekkel” – meséli lapunknak Zoltán. – „Ugyanakkor az elmúlt napok esőzését követően határozottan javult az állapotom.”

Az allergiaszezonra gyógyszerekkel felkészült Saci is pozitív változásokról számolt be.
„Hosszas kísérletezés után találtam rá arra a gyógyszerre, ami jelentősen csökkenti a szervezetem parlagfűre adott reakcióit, ám idén így is voltak olyan napok, amikor spray-t is be kellett vetnem az allergiámra. Ugyanakkor meglepő módon a tavalyi szezonhoz képest idén már szeptemberben fellélegezhettem.”

Sok helyütt szabadon nő a fővárosban a parlagfű Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Az eső jó, a vihar nem
Megkérdeztük erről dr. Csajbók Réka fül-orr-gégész, allergológus szakorvost, aki nem lepődött meg az elhangzottakon.
– Tudni kell, hogy viharok esetén a pollenszemcsék összetörnek, és még mélyebbre jutnak a légutakba. Így ilyenkor az allergiások tünetei fokozódhatnak. Ezzel szemben az eső kimossa a polleneket a levegőből, így egy-egy esőzés után könnyebb az allergiásoknak – mutatott rá a mostani javuló tendencia okára a szakember.

Dr. Csajbók Réka Fotó: Metropol

Folyamatosan csökken a pollenkoncentráció
A Metropol által megkérdezettek szavait megerősíti a Parlagfű pollen riasztási rendszer térképes előrejelzése, melyen jól látszik, napról napra csökken a pollenkoncentráció. Szombaton már csak az ország alig egynegyed részében érzékelhető majd közepes szint, miközben a nagyon magas, illetve az extrém magas pollenszintnek nyoma sincs.

A 2022. október 5-i pollenhelyzet Forrás: Parlagfű pollen riasztási rendszer

Jöhetnek újra a finomságok
A parlagfűallergiások tüneteit felerősíthetik egyes élelmiszerek, melyek fogyasztásától nem árt tartózkodni az allergiaszezonban. Amik allergiás tüneteket okozhatnak azoknál, akik a parlagfű pollenjére érzékenyek: görögdinnye, banán, cukkini, articsóka, uborka, paprika, napraforgóolaj, szotyi, bogyós gyümölcsök, citrusfélék, füge, földimogyoró, ananász, gránátalma, mangó. Ezek most, hogy a parlagfűszezon gyakorlatilag véget ért, újra bekerülhetnek az allergiások étrendjébe.