Budapesten több százezer embernek keseríti meg mindennapjait az allergia, és évente 3-4%-kal nő a betegek száma. Karácsony Gergely és a főváros vezetése tavaly indította el a „Vadvirágos Budapest„ névre hallgató programját, amelynek keretében eddig 32 „méhlegelőt” hoztak létre – magyarán hagyták elburjánzani a gazt. Ezek az újabban „vadvirág étteremnek” átkeresztelt, gondozatlan területek ugyanis inkább adnak otthont a parlagfűnek és a toklásznak, mint a méhek által kedvelt virágoknak.

Korábban már írtunk róla, hogy egész Zuglóban és egy XXII. kerületi bringaparkban is térdig érő gazt és parlagfűtengert találtunk. Hasonlóan elkeserítő állapotokat tapasztaltunk a XI. kerületi Bikás parkban és végig a Szerémi úton, ahol a kétszer kétsávos utat elválasztó részen és az út mellett is óriásira nőttek a gyomok. Még Budapest egyik népszerű turistalátványossága, a Gellért-hegy is erősen fertőzött a súlyos allergiát okozó növénytől. A lakosok felháborodása következtében néha előfordult, hogy felszámolták a „méhlegelőket”. Ilyen volt a XI. kerületi Bocskai úti gaztenger, amit tavaly heteken belül lekaszáltak, és a táblát is eltüntették, amely büszkén hirdette, „Nem gaz, méhlegelő!”.

A gyomos részre méhlegelővel jelzett táblákat raktak ki a Gellért-hegyen Fotó: Metropol

5 milliós bírságot is kaphat, aki nem kaszálja le

A parlagfű, mint gyors terjedésű gyomnövény, nem csak az allergiásoknak okozhat bosszúságot. Érdemes odafigyelni saját kertünkre vagy telkünkre, mert ha felüti a fejét a parlagfű, és elmulasztjuk a lekaszálását, 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatunk. A telektulajdonosokat súlyosan büntető intézkedéseket azonban úgy látszik, a főváros vezetése saját maga számára nem érzi kötelezőnek, mert a közterületeket sok helyütt szabályosan belepik a gyomnövények.

Nagyra nőtt parlagfű a Bikás parknál Fotó: Metropol

A pollenallergiások könnyebben elkaphatják a koronavírust

Az allergiában szenvedők immunrendszere szélsőségesen reagál olyan anyagokra, amelyek egészséges emberre nézve ártalmatlanok. Kutatások kimutatták, hogy a pollenekre való érzékenységük hajlamosabbá teheti őket a légzőszerveket is támadó koronavírus-fertőzésre.

Egy igazi, virágos méhlegelő még segítene is az allergiásokon, de helyette ez a budapesti gaztenger nagyon durva” – nyilatkozta a Ripost7-nek Szabó Olivér méhész, aki hozzátette: egy rendes méhlegelő kiszorítaná az allergiások számára káros növényeket, de ehhez megfelelő magkeverék és gondozás kell.

A valódi méhlehelő lenne a megoldás Szabó Olivér szerint, nem a főváros vezetése által kitalált táblás módszer Fotó: Tóth A Péter / Délmagyarország

Július végén indul a parlagfűszezon

Az idei parlagfűszezon közeledtével a Metropol felkeresett egy orvosszakértőt, aki hasznos tanácsokkal látott el bennünket.

„A parlagfű már július végén elkezdi szórni pollenjeit, de a csúcs csak augusztusban jön el. Az első fagyokig, októberig lehet parlagfű-pollen a levegőben” – mondta lapunknak dr. Csajbók Réka allergológus, fül-orr-gégész, audiológus. Az orvos hozzátette, hogy az első időszakban a kevés pollen is beindítja a nyálkahártyákban az allergiás gyulladást, ezért javasolja, hogy az ismert parlagfű allergiások már július végén kezdjenek el gyógyszert szedni. A diagnózist bőrteszttel (Prick-teszt) vagy az ellenanyagok vérből történő meghatározásával lehet biztosan felállítani. A parlagfű-allergia kezelésére antihisztamin tabletták, orrspay-k és immunterápia áll rendelkezésre.

„A gyomirtás az egész országban fontos lenne. Szoktuk ajánlani, hogy a pollenszezon csúcsán érdemes a nyaralást inkább tengerpartra szervezni, de itthon a Mátrában is „el lehet bújni”” – tanácsolta a szakember.

A parlagfűszezon már elindult, de a tetőzése augusztusra várható dr. Csajbók Réka szerint /Olvasói fotó

A parlagfűallergia tünetei

Ha az alábbi tünetek közül többet is hosszan tartóan tapasztal július vége és október között, lehet ön is allergiás a gyomnövényre.

 • Szemviszketés
 • Piros szem
 • Könnyezés
 • Vizes orrfolyás
 • Orrdugulás
 • Orrviszketés
 • Tüsszögés
 • Köhögés

Egyszerűen bejelenthetjük, ha veszélyes gyomot látunk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) működteti a Parlagfű Bejelentő Rendszert, ahol online felületen keresztül bárki bejelentheti – akár névtelenül is – ha nagyobb parlagfüves területet talál. A bejelentés menete:

 1. Regisztráljon a bejelentéshez, és erősítse meg az e-mailcímét!
 2. Jelentkezzen be, majd kattintson az „Új bejelentés” fülre!
 3. Adja meg a parlagfüves terület címét vagy GPS koordinátáit. Tölthet fel képet is, és beállíthatja, ha szeretne értesítést kapni a fejleményekről.
 4. Végül kattintson a „Küldés„ gombra.