RETRO RÁDIÓ

Indul a parlagfűszezon, de Budapestet mégis elönti a gaztenger





Budapesten csaknem félmillió ember szenved a parlagfű okozta allergiás tünetektől, ami megkeseríti a mindennapjaikat. Bár a magánszemély 5 millió forint bírságra is számíthat, ha a saját kertjében vagy földjén elszaporodik a parlagfű, a főváros magára nézve nem érzi kötelezőnek a parlagfű-mentesítést: a közterületeken zavartalanul burjánzik a gyom.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.20.
allergia

Budapesten több százezer embernek keseríti meg mindennapjait az allergia, és évente 3-4%-kal nő a betegek száma. Karácsony Gergely és a főváros vezetése tavaly indította el a „Vadvirágos Budapest„ névre hallgató programját, amelynek keretében eddig 32 „méhlegelőt” hoztak létre – magyarán hagyták elburjánzani a gazt. Ezek az újabban „vadvirág étteremnek” átkeresztelt, gondozatlan területek ugyanis inkább adnak otthont a parlagfűnek és a toklásznak, mint a méhek által kedvelt virágoknak.

Korábban már írtunk róla, hogy egész Zuglóban és egy XXII. kerületi bringaparkban is térdig érő gazt és parlagfűtengert találtunk. Hasonlóan elkeserítő állapotokat tapasztaltunk a XI. kerületi Bikás parkban és végig a Szerémi úton, ahol a kétszer kétsávos utat elválasztó részen és az út mellett is óriásira nőttek a gyomok. Még Budapest egyik népszerű turistalátványossága, a Gellért-hegy is erősen fertőzött a súlyos allergiát okozó növénytől. A lakosok felháborodása következtében néha előfordult, hogy felszámolták a „méhlegelőket”. Ilyen volt a XI. kerületi Bocskai úti gaztenger, amit tavaly heteken belül lekaszáltak, és a táblát is eltüntették, amely büszkén hirdette, „Nem gaz, méhlegelő!”.

A gyomos részre méhlegelővel jelzett táblákat raktak ki a Gellért-hegyen Fotó: Metropol

5 milliós bírságot is kaphat, aki nem kaszálja le

A parlagfű, mint gyors terjedésű gyomnövény, nem csak az allergiásoknak okozhat bosszúságot. Érdemes odafigyelni saját kertünkre vagy telkünkre, mert ha felüti a fejét a parlagfű, és elmulasztjuk a lekaszálását, 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatunk. A telektulajdonosokat súlyosan büntető intézkedéseket azonban úgy látszik, a főváros vezetése saját maga számára nem érzi kötelezőnek, mert a közterületeket sok helyütt szabályosan belepik a gyomnövények.

Nagyra nőtt parlagfű a Bikás parknál Fotó: Metropol

A pollenallergiások könnyebben elkaphatják a koronavírust

Az allergiában szenvedők immunrendszere szélsőségesen reagál olyan anyagokra, amelyek egészséges emberre nézve ártalmatlanok. Kutatások kimutatták, hogy a pollenekre való érzékenységük hajlamosabbá teheti őket a légzőszerveket is támadó koronavírus-fertőzésre.

Egy igazi, virágos méhlegelő még segítene is az allergiásokon, de helyette ez a budapesti gaztenger nagyon durva” – nyilatkozta a Ripost7-nek Szabó Olivér méhész, aki hozzátette: egy rendes méhlegelő kiszorítaná az allergiások számára káros növényeket, de ehhez megfelelő magkeverék és gondozás kell.

A valódi méhlehelő lenne a megoldás Szabó Olivér szerint, nem a főváros vezetése által kitalált táblás módszer Fotó: Tóth A Péter / Délmagyarország

Július végén indul a parlagfűszezon

Az idei parlagfűszezon közeledtével a Metropol felkeresett egy orvosszakértőt, aki hasznos tanácsokkal látott el bennünket.

„A parlagfű már július végén elkezdi szórni pollenjeit, de a csúcs csak augusztusban jön el. Az első fagyokig, októberig lehet parlagfű-pollen a levegőben” - mondta lapunknak dr. Csajbók Réka allergológus, fül-orr-gégész, audiológus. Az orvos hozzátette, hogy az első időszakban a kevés pollen is beindítja a nyálkahártyákban az allergiás gyulladást, ezért javasolja, hogy az ismert parlagfű allergiások már július végén kezdjenek el gyógyszert szedni. A diagnózist bőrteszttel (Prick-teszt) vagy az ellenanyagok vérből történő meghatározásával lehet biztosan felállítani. A parlagfű-allergia kezelésére antihisztamin tabletták, orrspay-k és immunterápia áll rendelkezésre.

„A gyomirtás az egész országban fontos lenne. Szoktuk ajánlani, hogy a pollenszezon csúcsán érdemes a nyaralást inkább tengerpartra szervezni, de itthon a Mátrában is „el lehet bújni”” - tanácsolta a szakember.

A parlagfűszezon már elindult, de a tetőzése augusztusra várható dr. Csajbók Réka szerint /Olvasói fotó

A parlagfűallergia tünetei

Ha az alábbi tünetek közül többet is hosszan tartóan tapasztal július vége és október között, lehet ön is allergiás a gyomnövényre.

  • Szemviszketés
  • Piros szem
  • Könnyezés
  • Vizes orrfolyás
  • Orrdugulás
  • Orrviszketés
  • Tüsszögés
  • Köhögés
  • Egyszerűen bejelenthetjük, ha veszélyes gyomot látunk

    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) működteti a Parlagfű Bejelentő Rendszert, ahol online felületen keresztül bárki bejelentheti – akár névtelenül is – ha nagyobb parlagfüves területet talál. A bejelentés menete:

  • Regisztráljon a bejelentéshez, és erősítse meg az e-mailcímét!
  • Jelentkezzen be, majd kattintson az „Új bejelentés” fülre!
  • Adja meg a parlagfüves terület címét vagy GPS koordinátáit. Tölthet fel képet is, és beállíthatja, ha szeretne értesítést kapni a fejleményekről.
  • Végül kattintson a „Küldés„ gombra.




  • Ezeket olvastad már?
    Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

    Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

    Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

    Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

    Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

    Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

    Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

    Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás