A felújítására váró épület most olyan műtárgyaknak ad otthont, amelyek szintén újjászületésükre várnak. Ez a zárva tartás alatti rendhagyó bemutató a 735. kiállítás az 1872-ben alapított múzeum tárlatainak sorában. Az itt látható, még roncs állapotú Esterházy-műkincsek válogatása a háborúk értelmetlen pusztításáról tanúskodik.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Róka László

A mostani, Opus 735 – A háború nyomai az Esterházy hercegi kincstár műtárgyain című kiállítás az Esterházy-kincstár súlyosan megsérült, részben megsemmisült vagy apró darabokra tört dísztárgyaiból mutat be válogatást. Történt ugyanis, hogy Budapest második világháborús ostroma idején az Esterházy-család a kincseket a biztonságosabbnak vélt a budai Várban található Esterházy-palotában helyezte el. A háború kegyetlenül közbeszólt: az épületet bombatalálat érte, és a romok alatt évekig rejtőztek eltemetve a kincstár egyedülálló ékességeinek szétroncsolódott maradványai is.

Ezek a roncsok a háború értelmetlen pusztításának nyomait magukon viselve mementóként várják, hogy a szakszerű és átgondolt restaurátori, illetve rekonstrukciós beavatkozás révén régi szépségükben újjászületve, egykori egységükben újra bemutathatóvá válhassanak.