A legjobb kiindulópont Budapest őszi felfedezéséhez a B&B Hotel Budapest City, ahonnan panorámás kilátás nyílik a Dunára és a Gellért-hegyre. 214 ultramodern szobája nemcsak párok, hanem családok számára is alkalmas, és ha kis kedvencünkkel érkezünk a szállodába, az sem probléma, elvégre egy állatbarát szálláshelyről van szó, amely ár–érték arányban is verhetetlen. Sőt, több budapesti látványosság, például a Fővám téri Vásárcsarnok vagy a csodás Duna csak néhány percnyi sétára van tőle. A szállodában a város központi téma: több, Budapestet ábrázoló grafikával és térképpel dekorálták az épületet. Mielőtt pedig kicsekkolnánk, a B&B Shopban beszerezhetjük azt a búcsúajándékot, aminek segítségével sosem felejtjük majd el a magyar fővárosban töltött időnket.

Persze a virágba boruló Margitszigeten is remek élmény sétálni, de az aranyló színeiben pompázó lombkoronák és a Dunán megcsillanó őszi nap fénye is olyan hangulatot nyújt, amit mindenkinek látnia kell. Ha kicsit feljebbről szeretnénk megcsodálni a várost, az Erzsébet-kilátóról az őszi Budapest csodálatos panorámája tárul elénk. Maradva a budai oldalnál, a XVI. században épült, néhány éve teljesen felújított Gül Baba Türbe és Rózsakertje is megéri azt a fáradtságot, hogy felcaplassunk a meredek kis utcákon idáig. A rózsakert ilyenkor is szemet gyönyörködtető.

Új, színes helyszínek nyíltak a városban. A Bazilika szomszédságában lévő Mylow Bistro hatalmas kutyaszobrával és kutyás dekorációival nemcsak azt teszik egyértelművé, hogy kutyabarát helyről van szó, de a fiatalos, energikus berendezésről arra is lehet következtetni – helyesen –, hogy étel- és italkínálatuk sem hagy kivetnivalót maga után. Természetesen a jól bevált törzshelyeink közül több is zavartalanul működik tovább. A Madal vagy a fekete forró teái például mikor máskor esnének jobban, mint egy hosszúra nyúlt őszi városnézés végén, amikor azt érezzük, jó lenne felmelegíteni magunkat. Ha pedig igazán exkluzív gasztroélményre vágynának, örömmel tudatjuk, hogy idén két új Michelin-csillagos étterme lett a városnak: a portugál–magyar konyhát képviselő Essência Restaurant és a SALT Budapest.

Közhelyesen hangzik, de igaz: Budapest a kelet és a nyugat határán fekszik, félig síkság, félig dombság, félig ilyen, félig olyan. Az ellentétek találkozásából viszont általában remek dolgok születnek. A városban alkotó művészek új lendülettel töltötték fel a várost, elég a Bartók Béla utcán található tucatnyi galériára gondolni, ahol a hazai képzőművészek friss és egyedi munkáit láthatjuk. A magyar irodalom is hasonlóan élénk programkínálatot ajánl, az októberi Margó Fesztiválon nemcsak magyar, hanem külföldi szerzők is bemutatják legújabb műveiket. Aki pedig inkább komolyzenei kikapcsolódásra vágyik, a MÜPA programkínálatát ajánljuk, ahol a különböző zenekarok mellett olyan nagy hírű táncegyesületek is fellépnek, mint a Recirquel.

November közepén a Papp László Sportarénában rendezik meg az MTV European Music Awardsot, ahová nemcsak európai, hanem amerikai sztárok érkezését is várhatjuk. Az azonban biztos, hogy nemcsak Pesten, hanem vidéken is, és nemcsak egy napig, hanem egy egész hétig tart majd az a koncertsorozat, mely rákapcsolódik Európa egyik legrangosabb és legfontosabb zenei díjátadójára. Ha pedig nem a pop-, hanem inkább a rockzene iránt rajongnának: a finn Nightwish együttes november 30-án lép fel a Papp László Sportarénában.