Nem szabad politikai kérdéseket a válságkezelési kérdésekkel összekötni – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban az unióban zajló jogállamisági vitáról.

Orbán Viktor a beszélgetés elején arról szólt az uniós költségvetési vétó kapcsán, hogy mindent megfontoltak, mindent meggondoltak.

Már júliusban jelezték, hogy többen nagy bajban lehetnek a második hullámban főleg gazdasági téren. Minden politikai vitát félre kell tenni, mondta egy másik tábor, míg a másik oldal összekötötte volna a politikai kérdéseket a költségvetési ügyekkel. Most ősszel nem kellett volna engedni az EP-képviselőknek, és nem kellene ragaszkodni ahhoz, hogy politikai kérdéseket válságkezelési eszközökkel összekössenek – idézte a miniszterelnök szavait a Ripost.

– Mi meg fogjuk tudni a védeni a nemzeti szuverenitásunkat, meg tudjuk védeni az országainkat a bevándorlástól. Nagy perspektívát látunk a közép-európai államokban – mondta a kormányfő. – Most kiderült, hogy együtt erősebbek vagyunk, mint külön-külön. Ma a közép-európai államok újjászületése az egyik legfontosabb folyamat.

Orbán Viktor közölte, hogy a magyar és lengyel szavazat nélkül nem lesz Új Generáció alap és hétéves költségvetés. – Nem akarok kompromisszumot kötni, hanem megoldást kell találni erre a helyzetre. A bajba jutott államoknak minél hamarabb oda kell adni a pénzügyi alapokat – mondta a kormányfő. Ez egy szilárd pozíció – tette hozzá.

Az EP és a Soros-hálózat úgy gondolta, hogy a jogállami kérdéseket kötnék a költségvetési kérdésekhez. Orbán szerint nem lehet minket pénzzel megvásárolni, ha szabadságról és a szuverenitásról van szó, akkor nem térünk el a szándékainktól. A háttérben Soros György szövi a szálakat.

Nem egészen érthető, hogy miért kell komolyan venni Soros szavait, ha amerikai állampolgár, és semmilyen befolyása nem lehet európai kérdésekre.

– Brüsszel fordítva ül a lovon a bevándorlást illetően, mivel a bevándorlás nem megoldás, hanem maga a probléma – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint a fő kérdés a közép-európai térségben, hogy ne legyünk bevándorlóország. Ha egy országban 8-10 százalék lesz a bevándorló, akkor már csak arról lehet beszélni, hogyan éljenek együtt – tette hozzá.

Magyarország a magyaroké

A nyugat-európai hazafiak úgy érzik, hogy napról napra csúszik ki a talaj a lábuk alól. Nekünk nincsenek ilyen problémáink, így el kell kerülni azt a helyzetet, hogy bevándorlóország legyünk. Magyarország a magyaroké – tette hozzá.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy semmiképpen ne nyugatosodjunk úgy, hogy átvesszük a multikulturális társadalmat.

Az egészségügy állni fogja a sarat

– Két csatatér van most: a kórházak és az iskolák. A kórházakban életet, az iskolákban a munkahelyeket védjük. A kórházakban nincsenek biztató jelek, most mindenkit kitartásra biztatók, mivel a korlátozásokból még két hét van. Összességben egyre többen vannak kórházban, és hamarosan el fogjuk érni a 10 ezres számot is – mondta a kormányfő. Az egészségügy állni fogja a sarat – tette hozzá.

Az iskolákban zajlik a célzott tesztelése. Jövő hét elején általános kép lesz, de folytatódni fog a tesztelés. A kormányfő kiemelte, hogy a medikusok is nagy segítséget nyújtanak.

Regisztráció indulhat a védőoltásra

A kormányfő arról is beszélt, hogy az oltási tervet már hetekkel ezelőtt kidolgozták. 13 ezer helyszín lesz, ahol a tömeges oltás megtörténik majd. December-január környékén kell bevezetni azt az oltási tervet, amikor még kevesebb vakcina érkezik majd, mint amennyi az igény. A torlódás elkerülése érdekében előjegyzésbe vehetik majd magukat az embereket, ez a program a jövő héten indulhat. Levélben és interneten lehet majd regisztrálni – mondta a kormányfő.

Senki ne fizessen be síutakra

Orbán Viktor a karácsonyi intézkedésekről azt mondta, hogy nyugaton többen zárnának a síszezonban. Arra kérte az embereket, ne fizessenek be nyugati síutakra. Természetesen senkit sem lehet bezárni, de amikor hazaérnek, akkor nagyon komoly karanténkövetkezmények lesznek, mivel a sízések voltak a legfőbb gócpontok.

8-10 nap múlva lesz döntés az ünnepek ideje alatti védekezésről

Az Operatív Törzs egyelőre nem tudja megmondani, milyen szabályok lesznek karácsonykor. – Szeretnénk, ha mindenki korlátozás nélkül tudna találkozni. 8-10 nap múlva fog a kormány dönteni erről – zárta az interjút a kormányfő.