Megkezdődött a NATO csúcstalálkozója Madridban, súlyos kérdések vannak napirenden – mondta Orbán Viktor kormányfő a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Az egyre romló ukrán háborús helyzet, élelmiszerválság, háborús infláció és fenyegető háborús gazdasági válság – tette hozzá. A magyar álláspont és az érdekek világosak, ebből a háborúból ki kell maradni, és fontos, hogy a NATO ne sodródjon bele ebbe a háborúba. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a béke beköszöntsön – mondta a kormányfő.

A háborús inflációnak, és a fenyegető gazdasági válságnak csak a béke vethet véget, és azt javasoltuk, hogy a NATO erőfeszítésének a középpontjába a béke megteremtése kerüljön – mondta Orbán Viktor.

2023-ban Magyarország felemeli a nemzeti össztermékének két százalékára a védelmi költségeket, mert a békéhez erő is kell. Ha lesz béke, nem lesz infláció, és véget érnek a Magyarország biztonságára fenyegető kockázatok – tette hozzá a kormányfő.

A kormányfő a csütörtöki napon is bejelentkezett a NATO-csúcsról: „A háborús inflációnak és a fenyegető háborús gazdasági válságnak csak a béke vethet véget. Mi a béke pártján állunk!” – írta a bejegyzéséhez.