A koronavírus elleni oltás felvételére buzdított a miniszterelnök pénteken, hangsúlyozva: csak egyéni védelem van, egyéni védelmet, pedig csak az oltás ad, az oltás viszont életet ment.

Orbán Viktor a korábbi döntésekről azt mondta: az óvatosság és a fokozatosság miatt döntöttek úgy, hogy az általános iskolákban csak az alsó tagozatosok mennek hétfőtől iskolába. Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az oltható emberek száma eléri az 50 százalékot, és pillanatokon belül át is lépjük ezt a választóvonalt. Tehát többen lesznek védettek, mint azok, akik nem – tette hozzá.

A kormányfő elmondta azt is: az oltásra regisztráltak száma 4 millió 219 ezer ember. A kormányfő arra figyelmeztetett: kialakult egy képzet, amikor azt hiszik emberek, hogy a társadalom 60-70 százalékos beoltottságánál nekik már nem kell beoltatni magukat, mert „megúszták”. Ez félrevezető gondolat, „senki sem ússza meg” – hangsúlyozta, hozzátéve: csak egyéni védelem van, egyéni védelmet, pedig csak az oltás ad, az oltás viszont életet ment.
A miniszterelnök arról is beszélt: a következő hat hét döntő lesz, Magyarország meg tudja duplázni a beoltottak számát, így május végére, júniusra „kint vagyunk a vízből”.

COVID 2/157. Kossuth Rádió // Hungarian Radio

Posted by Orbán Viktor on Thursday, April 15, 2021

Az újraindítás érdekében kellett lépni

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a nemzeti konzultáció alapján is az jött ki, hogy az iskolák bezárása nehéz döntés volt, és újraindítani is nehéz. A bölcsődék esetében jól látszott, hogy ott jelentősen nőtt a gyerekeket bevivők száma. Összesen két gyermek van lélegeztetőgépen, és 27 gyerek van kórházban. Ha azt akarjuk, hogy az élet újrainduljon, ahhoz most ezt a lépést meg kellett tenni – mondta a kormányfő. Az alsó 4 osztályban nincsen osztálybontás – tette hozzá. A szülőknek megvan a lehetőségük, hogy ne menjenek a gyerekek iskolába, az igazgatók döntenek majd.

Duplázódik a beoltottak száma

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy Európában nálunk van a legtöbb átoltott ember. A következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát – mondta a kormányfő. Kiesett több mint 500 ezer nyugati vakcina, ezért egy szokatlan lépésre kellett szánni magunkat, és olyan vizsgálatok lesznek a Janssen-vakcinánál, mint a keleti vakcinák esetében – mondta a kormányfő. Látni akarjuk, mi történik ott.

Magyarországon már több mint 3,1 millió embert oltottak be

A várthoz képest kevesebb tanár jelentkezett az oltásra. A beoltottak száma 3,145 millió, és több mint 1,3 millióan kaptak második oltást. 245 ember halt meg, 9459 ember van kórházban – ismertette a kormányfő. 1117 ember van lélegeztetőgépen – tette hozzá.

A következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát” – emelte ki a kormányfő.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Európában nálunk van a legtöbb átoltott ember. A következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát – mondta a kormányfő. Kiesett több mint 500 ezer nyugati vakcina, ezért egy szokatlan lépésre kellett szánni magunkat, és olyan vizsgálatok lesznek a Janssen-vakcinánál, mint a keleti vakcinák esetében – mondta a kormányfő. Látni akarjuk, mi történik ott.

Janssen vakcina

(Fotó: Getty Images)

Marad a regisztráció

A cél, hogy pótoljuk a kieső vakcinákat, és erre jó esélyünk van. Május végére, június elejére kint vagyunk a vízből” – mondta. A miniszterelnök arról is szólt, hogy nem fogadják meg a baloldal tanácsát a regisztráció eltörléséről. Tudni kell, hogy kik akarnak oltást, és ez alapján lehet megmondani, hogy hová mennyi oltóanyag kell – tette hozzá. Ez a második világháború utáni legnagyobb logisztikai művelet.

„Aki azt hiszi, hogy valaki védett maradhat oltás nélkül, az téved”

Orbán Viktor elmondta, hogy a 65 év feletti regisztráltak közül mindenkit beoltottak, akit el tudtak érni. Akit a vírus halálosan megbetegíthet, azokat beoltottuk már – tette hozzá.

„Ha valaki nem ért valamit, akkor az bátran fordulhat a háziorvosához”

A miniszterelnök szólt arról is, hogy a legnagyobb közbizalom az orvos iránt volt mindig is. Ilyen tapasztalatok miatt döntöttek úgy, hogy a háziorvosokra épül az oltási program – tette hozzá. Ők rendelkeznek a legjobb terepismerettel, és ők ismerik legjobban az embereket. Ez egy logisztikai művelet, de mélyen ember is, itt nem zsák krumplikat kell feldobálni a platóra – tette hozzá. Ha valaki nem ért valamit, akkor az bátran fordulhat a háziorvosához – mondta a kormányfő.

(Fotó: Shutterstock)

A nyugatiaknál és máshol a vita arról szól, hogyan segítsünk jobban, míg itthon a baloldal arról beszél, hogyan lehet jobban ártani a kormánynak. Le vagyok sújtva, amit a baloldaltól látok, és még mindig a parlament előtt van az a határozati javaslat, miszerint ne oltsunk keleti vakcinával.

Hozzátette: olyan baloldalt még nem látott sehol, ami a válsághoz vezet, elbizonytalanodáshoz vezet az emberek körében. Most nem egy kormány működik, hanem egy válságkezelő operatív törzs. A hatalom éhségét nem tudja legyűrni a baloldal, és úgy viselkedik, amire sehol nincs példa Európában.

Eszement dolgokat tapasztalunk, és nagyon nehéz sérelmeket okozó tónus nélkül beszélni a dolgokról. Ez nem egy egészséges dolog. Én visszatartom a képviselőimet, hogy lépjünk fel az oltásellenes politikával szemben. Inkább védekezzünk ehelyett” – ismertette a kormányfő.