A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely elárulta, hogy a szakmákon belüli kötelező koronavírus elleni oltásról Orbán Viktor fog beszámolni pénteken.

A kormány lehetővé teszi a harmadik oltást

„Számos döntést hoztunk a harmadik oltást illetőleg. A vélemények megoszlanak róla, hogy kell-e oltás. Hajnalban a WHO is egy bizonytalanságot sugalló véleményt tett közzé. Nem ismerünk olyan véleményt, hogy ártalmas. Nem kell tőle félni, viszont a biztonságérzetet növeli. Így a kormány úgy döntött, hogy lehetővé teszik a harmadik oltás lehetőségét. De azt is mondjuk, hogy a második oltás után azt ajánljuk, hogy teljen el 4 hónap. A háziorvosok, illetve más oltók ettől eltérhetnek. Azonban ha azt mondják, hogy négy hónapot kell várni, akkor azt mindenki türelmesen várja meg„ – mondta el Orbán Viktor.

Ott oltanak be, ahol az első két oltóanyagadagot kapták az emberek

Úgy szeretnénk a dolgot lebonyolítani, hogy minél kevesebb adminisztrációval terheljük meg az embereket. Ahol kapták az emberek az oltást, ott vegyék fel a harmadikat is. Van elég vakcina bőségesen” – nyilatkozta a miniszterelnök. Hozzátette: a háziorvosok fogják eldönteni, hogy kinek milyen vakcinát adnak be harmadik alkalommal. „Az orvos dönti el, hogy milyen vakcinát kapjanak az emberek harmadiknak„ – mondta el Orbán Viktor.

Az újabb oltásokhoz van elég vakcina (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A következő hónaptól kezdve kezdődik a harmadik oltás

Augusztus 1-től lehet fel venni a harmadik oltást” – jelentette be a miniszterelnök.

Kötelező oltás az egészségügyi dolgozóknak

Az egészségügyben csak az dolgozhat, aki beoltatja magát a Covid ellen„ – árulta el Orbán Viktor.

Minden 60 év feletti oltatlant felkeresnek, hogy beoltassák magukat

A miniszterelnök elárulta, hogy a legnagyobb veszélyben az oltatlanok vannak és közöttük is a 60 év felettiek a legveszélyeztetettebb csoport, ezért közöttük személyesen fogják népszerűsíteni az oltást. „A vakcina életet ment, akkor tudjuk megmenteni az embereket, hogyha ők is akarják, hogy megmentsük őket. Még ha visszafertőződés is van a második oltás után, az is az életre jóval kevésbé veszélyes. 85%-a van átoltva a 60 év felettieknek. A maradék 15% veszélyben van a delta-variáns miatt, és megtalálja azt, aki nincs beoltva. Aki nincs beoltva, az nagyobb veszélyben van most, mint bármikor az eddigi vírushelyzet alatt. Személyesen fel akarunk keresni minden idős embert a háziorvosokkal, adni egy esélyt nekik, hogy ne kockáztassák az életüket”.

Oltási akció az iskolainduláskor

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a 12-15 év közöttieknél még alacsony az átoltottak aránya, ezért kétnapos oltási kampányt rendeznek a számukra augusztus 30 és 31-én. Az iskolakezdés előtti két napban minden oktatási intézményben lehetővé teszik, hogy a 12 évesnél idősebb gyerekek felvegyék a koronavírus elleni oltást, amennyiben szüleik ezt megengedik „A 16-18 év közöttiek átoltása nagy sebességgel haladt. Komolyak a fiatalok. A 12-15 év közöttieket is oltani kezdtük, szeretnénk, ha itt a szám magasabb lenne. Az a tervünk, hogy az iskolakezdéseknél az első két napon oltást rendezünk, akik szeretnék, ekkor felvehetik a vakcinát„ – árulta el a kormányfő.

Iskolakezdéskor felvehetik az oltást a fiatalok (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Más országokban már elkezdődött a negyedik hullám

A miniszterelnök arról beszélt, hogy néhány országban már megjelent a negyedik hullám előszele, és ha egy kontinensen megjelent egy új hullám, akkor ott minden országba eljutott idővel. „Ha Európában negyedik hullám lesz, az ide fog érni, és a kérdés az, hogy hány oltatlan embert fog itt találni” – szögezte le Orbán Viktor.

Brüsszel bele akar szólni a magyar belpolitikába

„Mind a családjog, mind az oktatás nemzeti hatáskörbe tartozik. A bizottság álláspontja szégyenletes. Azt akarják, hogy az LMBTQ-oktatókat beengedjük az intézményeinkbe. Az iskolában lehet szexuális felvilágosítást lehet tartani, amennyiben a szülő ebbe beleegyezik, de nem szexuális propagandistákat kéne beengedni„ – fejtette ki véleményét a kormányfő. „A gyerek, az egy szent dolog Magyarországon„ – szögezte le Orbán Viktor.