A miniszterelnök egy videóban ismertette a kormány döntését.

A beszédét a kormányfő azzal kezdte, hogy áttekintették a járványhelyzetet és döntéseket hoztak.

„Az első hullámmal szemben csatát nyertünk, most szembe kell néznünk a második hullámmal, most már felkészültebben és tapasztaltabban, ráadásul felvértezve egy nemzeti konzultációval” – kezdte Orbán Viktor. „A járványügyi szakemberek úgy vélik, hogy a második hullám valamikor december, január tájékán éri el a csúcspontját. Egész addig folyamatosan védekeznünk kell, van egy haditervünk, amely arról szól, hogy hogyan védjük meg az időseket, hogyan gyógyítsuk meg a betegeket, és mindeközben ezzel egyszerre, egy időben, hogyan tartsuk fenn az ország működőképességét. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy az egészségügyet felkészítettük, a védekezéshez szükséges felszerelések, kórházi ágyak, lélegeztetőkészülékek, és az ezek működtetéséhez szükséges orvosok és ápolók megfelelő számban rendelkezésre állnak. Sőt, ha kell, akkor a ma több, mint 10 ezer ágyat két és háromszorosára is tudjuk növelni.

Egy vezénylési terv alapján pedig orvosokat és ápolókat is tudunk küldeni a megfelelő helyre. Mindenki megnyugodhat, ha elkapja ezt a betegséget, megfogjuk gyógyítani.

A döntések a következők:

Miután a vírust külföldről hurcolták be, ezért a kormány úgy döntött, fenntartja a beutazási korlátozásokat.

Kötelezővé tesszük a maszk használatát a tömegközlekedés és az üzletek mellett most már a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, ügyfélfogadási irodákban is.

A teljeskörű látogatási tilalmat fenntartjuk a kórházakban és az idősotthonokban is.

Október 1-jétől testhőmérséklet mérés után lehet belépni az iskolákba, a diákoknak és a tanároknak. És csak nekik.

A tesztek hatósági árát a megállapítottuk, nem lehet semmilyen jogcímen sem lehet több pénzt mint 19500 forintot elkérni egy tesztért.

És végül döntöttünk arról is, hogy a szórakozóhelyeket este 11 órakor be kell zárni.

Kérek mindenkit, hogy a saját érdekében, de különösképpen az idősek és a betegek érdekében tartsa be ezeket a szabályokat. A rendőrséget pedig utasítottam a belügyminiszteren keresztül, hogy szigorúan ellenőrizze és tartassa be a szabályokat és, ha kell akkor büntesse azokat, akik nem tartják be a szabályainkat.

Egyszer már sikerült, most másodszor is sikerülni fog. Vigyázzunk egymásra – zárta beszédét Orbán Viktor.

Kormányülés után. Döntések // Government meeting finished. Decisions.

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. szeptember 16., szerda